Afbeelding

Oerend Smart | Talentvolle jongeren

Opinie

Waarom ben jij zo trots dat je bij deze club hoort? 'We hebben veel plezier samen. We zijn jong en innovatief. En ambitieus! Alles is heel professioneel geregeld; aan alle details wordt gedacht. We zetten ons in voor de wereld om ons heen. Het algemeen belang is een groter doel, dan persoonlijk gewin. Ons talentenprogramma! En dat we een Achterhoeks team zijn, met Achterhoekse mentaliteit!'
Aan het woord zijn leden van het Achterhoekse wielerteam Sensa Kanjers voor Kanjers. Tien jaar geleden opgericht door Nick Kweldam en Leon Essink, twee jongens uit Aalten. Ze fietsen dan al jaren en willen een stapje hoger. Dat lukt niet wanneer ze alleen naar hun eigen club kijken; te weinig jongens in hun eigen categorie om deel te nemen aan de landelijke competitie. Ze nemen contact op met de wielerclubs in de Achterhoek: Als we onze krachten bundelen en een team opzetten voor elite en beloften, dan houden we jonge renners langer actief in de wielersport en blijven ze hier in de Achterhoek. Ze verbinden zich aan een echt Achterhoeks maatschappelijk initiatief: de stichting Kanjers voor Kanjers, die zich inzet voor sport en spel voor alle kinderen in de Achterhoek.

Dit voorjaar zit ik met ze om tafel om vooruit te kijken naar de komende jaren. Alles wat ze noemen gaat niet over wielrennen. Het gaat over een goed team zijn. Maar meer dan dat gaat het ook over opleiding. En misschien zelfs wel over opvoeding en levenslessen. Maar in ieder geval over ambassadeurs voor de Achterhoekse wielersport en iets doen voor je medemens. En daarmee zie ik ze als voorbeeld voor velen.

De voorbeelden rollen over tafel. Zelf vinden ze het vooral heel gewoon. Ik vind het bijzonder. De jongens vertellen dat er sollicitatiegesprekken gevoerd worden: wil je alleen zelf beter worden in je sport, maar je niet inzetten voor het team als geheel en de samenleving? Dan kom je er niet bij. Het bewijs zit aan tafel. Eén van de renners van het eerste uur is tegenwoordig de voorzitter, twee actieve jonge wielrenners regelen ook de social media en de verslagen op de website, een derde is sinds kort overgestapt naar de ploegleiding. De jongens geven ook regelmatig fietsclinics om kinderen kennis te laten maken met de fietssport. Vrijwillig. In ruil voor alle kansen die ze zelf krijgen.
De professionaliteit in combinatie met het plezier zorgt voor geweldige resultaten. Vorig jaar wonnen ze de landelijke Clubcompetitie. En wat zijn deze jongens trots als er iemand boven de groep uitsteekt en doorgroeit naar een hoger niveau! Komend seizoen komt Ruurloër Gijs Leemrijze uit voor de opleidingsploeg van Jumbo-Visma. En ook Wiebe Scholten vertrekt naar een continentale ploeg. Daar is het om te doen: talent laten groeien, zowel op de fiets als in de begeleidingsstaf. En daar komt de kracht van deze ploeg het beste naar voren: plezier én discipline, trots en professionaliteit. Waardoor ook heel ervaren renners en ploegleiders graag hierbij willen horen, om kennis en ervaring te delen.

Sensa Kanjers voor Kanjers Cycling Team zie ik als voorbeeld in het behouden en aantrekken van talentvolle jongeren. En dat mag best een keer hardop gezegd worden.

Linda Commandeur zorgt als katalysator in processen voor vertrouwen vanuit beweging

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo