Afbeelding

Oerend Smart | Bruisend Borculo

Opinie

Vanouds is Borculo een levendig stadje aan de Berkel. Maar hoe zorg je ervoor dat Borculo blijft bruisen? Vergrijzing, webwinkelen en toenemende concurrentie van omliggende plaatsen maken deze vraag relevanter dan ze op het eerste gezicht lijkt. Ruurlo heeft Museum MORE, Vestingstad Groenlo timmert aan de weg en het op iets grotere afstand gelegen Vorden, Lochem en Diepenheim zitten ook niet stil. Volgens de plaatselijke initiatiefgroep 'Leef! in Borculo' is er alle reden om in actie te komen. Onder het motto 'Samen bouwen we aan een bruisende toekomst' roepen ze alle Borculoërs op om over de toekomst van hun stadscentrum na te denken.

Als je stedenbouwers, retaildeskundigen en marketeers zou vragen Borculo te adviseren, krijg je ongetwijfeld vergelijkbare antwoorden. Hoogstwaarschijnlijk bevelen ze aan meer aandacht te besteden aan de kwaliteit en uitstraling van het centrumgebied. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een aantrekkelijk stadscentrum een aantal kenmerken heeft: het is compact, schoon, divers en gebouwd op menselijke maat. Verder dient het in de ogen van bezoekers enigszins onderscheidend te zijn – je moet een reden hebben om naar Borculo te komen. Denk aan een bijzonder winkel- of horeca-aanbod, een karakteristieke sfeer, een culturele attractie of een andere publiekstrekker, zoals voldoende parkeerplaatsen of barrièrevrije voorzieningen. En het is helemaal mooi als dat uithangbord ook nog iets zegt over de stad in kwestie en dus past bij de lokale identiteit.

Zo bekeken heeft Borculo flink wat mogelijkheden. Het stadje ligt er prachtig bij en heeft een rijke geschiedenis. Voor de hand liggende parels waarop je zou kunnen voortbouwen zijn de Berkel en het groen alsmede het historische erfgoed en de diverse musea (onder meer het Brandweermuseum en het Kristalmuseum). Voeg daarbij de actieve middenstand en creatieve horecaondernemers – en het succes ligt voor het grijpen. Sommige inwoners dichten Borculo zelfs de potentie toe van een 'Gelders Giethoorn' dat in staat is bezoekers van heinde en verre te trekken. Of alle Borculoërs er zo over denken, is de vraag, maar het getuigt in elk geval van ambitie.

Een inspirerende toekomstvisie voor Borculo is echter niet genoeg. Uiteindelijk gaat het om de vertaling van woorden naar daden. En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe krijg je winkeliers, horecaondernemers, vastgoedeigenaren, bewoners, culturele vertegenwoordigers, organisatoren van evenementen en de gemeente op één lijn? Met de betrokkenheid van alle Borculose partijen zit het wel goed – er zijn tal van actievelingen, verenigingen en groepen met hart voor de stad. Maar op het punt van overleg, afstemming en samenwerking tussen de betrokkenen is er nog winst te behalen. Het initiatief 'Leef! in Borculo' is een uitgelezen kans om daar werk van te maken. Wil Borculo in de toekomst blijven bruisen, dan is krachtenbundeling cruciaal.

Gert-Jan Hospers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo