De excursie naar Kamp Westerbork vormde het laatste onderdeel van het jaarlijkse Westerbork scholenproject. Foto: PR

De excursie naar Kamp Westerbork vormde het laatste onderdeel van het jaarlijkse Westerbork scholenproject. Foto: PR  

Basisscholen Ruurlo en Mariënvelde bezoeken Kamp Westerbork

Onderwijs

Actiedag met boekenbeurs en markt zondag 26 juni

RUURLO - De hoogste groepen leerlingen van de Ruurlose basisscholen Kerst Zwart, De Driesprong, Willibrordus en Wonderwijs en Theresia uit Mariënvelde hebben vorige week Herinneringscentrum Kamp Westerbork bezocht. “Met dank aan de betrokken medewerking van hun leerkrachten - was het ook dit jaar een geslaagde en indrukwekkende excursie voor de leerlingen”, aldus voorzitter Joke Cornelissen van Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo.

Donderdag 16 juni om 8.15 uur vertrokken de in totaal 124 leerlingen uit Ruurlo en Mariënvelde en hun meesters en juffen in drie bussen naar het herinneringscentrum in Hooghalen (Dr). Het programma begon in het museum met een tentoonstelling over de geschiedenis van het kamp. Hier deden de leerlingen met behulp van kijkwijzers onder andere onderzoek naar het leeftijdgenootje Settela, één van de 245 Sinti en Roma die via Westerbork zijn gedeporteerd.

Levensverhaal
In de filmzaal hoorden ze van een educatief medewerker het levensverhaal over de joodse familie Spanjer uit Ruurlo, over vader David en moeder Betje, overleden in 1943 in vernietigingskamp Sobibor, zoon Israël (Is) die in 1941 in concentratiekamp Mauthausen is overleden aan uitputting en over de dochters Hendrina en Barendina die de oorlog wisten te overleven.

In de film ‘Kind in de oorlog’ vertelde de joodse Henny Dorwitz hoe zij als tienjarige met haar moeder werd ‘gevonden’ op het onderduikadres in Den Haag, drie dagen moest doorbrengen in een cel in de Scheveningse gevangenis en aankwam in het doorgangskamp Westerbork. “Daar moest je allerlei werk doen, maar er was ook een ziekenhuis, sport en zelfs een theater. Je deed allemaal mee, maar het was (achteraf) voor de schijn.” Na anderhalf jaar werd ze op de trein gezet naar concentratiekamp Theresienstadt: “Wij vonden het een hel.” Zij gaf de leerlingen mee dat ‘vrijheid’ niet vanzelfsprekend is: “Jullie kunnen in vrijheid leven, alleen als je de ander niet haat en elkaar accepteert zoals je bent.”

Kampterrein
Na de lunch wandelde de grote groep gezamenlijk naar het voormalige kampterrein. Twee educatief medewerkers leidden de leerlingen langs de verschillende monumenten die doen denken aan de zwarte bladzijde uit de geschiedenis en bijzondere herinneringen oproepen aan de slachtoffers: Barak 56, De Gesproken Namen bij de wagons en de 102.000 stenen, voor iedere vermoorde man, vrouw en kind een steen. En ten slotte het indringende Nationaal Monument Westerbork met de naar boven gebogen rails (uitdrukking van wanhoop). Op deze aangrijpende plek legden de leerlingen en hun leerkrachten bloemstukken en hielden ze een stiltemoment ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Na de wandeling terug naar het museum, volgde de busreis naar huis. Rond 17.00 uur waren de leerlingen en hun begeleiders – nog onder de indruk van de excursie en moe van de hele dag – weer terug in Ruurlo en Mariënvelde.

Bekostigen
De excursie vormde het laatste onderdeel van het jaarlijkse scholenproject. Om het project te bekostigen – dit jaar bijna 4.000 euro voor de excursie naar Kamp Westerbork (drie bussen en entree) - organiseert de stichting jaarlijks onder meer een statiegeldflessenactie bij Plus supermarkt Kogelman en een boekenbeurs met kleine markt, in juni op vakantieboerderij De Wilghenhoeve en in september ook met concertoptredens in de Dorpskerk. Iedereen die het project een warm hart toedraagt kan ook een gift overmaken naar NL03 RABO 0309 6280 75. Joke Cornelissen: “Zo hopen we ervoor te zorgen dat ook de toekomstige leerlingen op excursie kunnen naar Kamp Westerbork.”

Actiedag
Komende zondag 26 juni is er een boekenbeurs en kleine markt van 10.00 tot 17.00 uur. Er zijn in en rond het ‘Bakhuus’ van het gastvrije De Wilghenhoeve weer veel tweedehands boeken te koop voor een klein prijsje, met doorlopend een verloting. Er zijn gezellige zitjes waar men kan genieten van koffie/thee met zelfgebakken kruidkoek, en van soep met een broodje. Bij mooi weer kan men buiten genieten van een drankje. In de grote tent staan allerlei kramen met een grote variatie aan zelfgemaakte producten, zoals jams en lekkernijen, viltpoppetjes, machinaal borduurwerk, haakwerk, mooie tweedehandskleding, sieraden, leuke cadeautjes, een creatief gehaakte ‘beestenboel’ voor de kinderkamer, et cetera. In de eigen gebakkraam verkopen leerlingen allerlei overheerlijk gebak, waaronder natuurlijk hun eigen favoriete baksels.

De toegang is gratis en het adres is De Wilghenhoeve, Tolhutterweg 3 in Ruurlo, tel. 06-22465529.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant