Boerenzwaluwen. Foto: Helma Olden
Boerenzwaluwen. Foto: Helma Olden

Openbare lezing bij Vogelwerkgroep Berkelland

Natuur

BORCULO - Spreker Bennie van den Brink belicht op dinsdag 9 april bij De Melktap, Nettelhorsterweg 21 in Borculo de boerenzwaluw.  Deze openbare lezing van Vogelwerkgroep Berkelland is voor iedereen, die het leuk vindt om iets te weten te komen over de boerenzwaluw en wellicht ook interesse heeft om betrokken te worden bij de tellingen. De lezing begint om 19.30 uur en de entree is gratis (opgave niet nodig).

Berkelland heeft een uniek tel-project van de boerenzwaluw en de huiszwaluw. De zwaluwentelling wordt door vrijwilligers gedaan. Om boerenzwaluw-teller te zijn hoef je overigens geen ervaren vogelaar te zijn. Het kost de teller hooguit twee dagen in het seizoen. De resultaten worden ieder jaar naar SOVON gestuurd, zodat zij een goed beeld krijgen van de zwaluwenstand in Berkelland. Bijna iedereen vindt de boerenzwaluw een leuke vogel.
Ze leven vaak op en rond de boerderij. Boerenzwaluwen maken hun nesten onder andere in open stallen of schuren en als de jongen uit zijn gekomen vliegen ze af en aan om enorme hoeveelheden kleine vliegende insecten te verzamelen. Ze komen daarom ook vaak voor in de omgeving van water waar ze dan laag overheen scheren om voedsel te sprokkelen. Vaak zitten ze gezellig te kwetteren en is het een drukte van je welste rondom de nesten.

Van april tot oktober verblijven ze in Nederland. In de winter trekken ze richting zuidelijk Afrika. Bennie van den Brink groeide op tussen de boerenzwaluwen op de boerderij. Hij heeft als vrijwillig onderzoeker al meer dan dertig jaar steeds meer kennis over het leven van de boerenzwaluw boven water weten te krijgen. Hij heeft meerdere projecten opgezet in Nederland maar ook in Botswana en Zambia. Hij is altijd op zoek naar de slaapplaatsen van deze zwaluwen om onderzoek te doen naar hun verblijf en overleving daar. Vanaf zijn achttiende jaar heeft hij al een vogelringvergunning en sindsdien houdt hij zich daar intensief mee bezig. Ook geeft hij regelmatig lezingen over boerenzwaluwen. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant