De veldexcursie in het Haaksbergerveen leert dat een hoogveengebied veel planten herbergt, die alleen daar voorkomen. Foto: PR
De veldexcursie in het Haaksbergerveen leert dat een hoogveengebied veel planten herbergt, die alleen daar voorkomen. Foto: PR

Natuurwerkdag en veldexcursie IVN/KNNV

Natuur

REKKEN/KOTTEN - Natuurverenigingen IVN en KNNV Oost-Achterhoek houden op zaterdag 24 februari een natuurwerkdag en op zondag 25 februari een veldbiologische excursie.

Aarde-werk de Stegge is een biologische permacultuur boerderij en een praktijkschool voor duurzaamheid.  IVN/KNNV voelt zich daar dan ook helemaal thuis. Permacultuur probeert in evenwicht met de natuur landbouw te bedrijven, waarbij ecologie het uitgangspunt is. Er is altijd genoeg werk aan de winkel. De deelnemers gaan tijdens de natuurwerkdag vooral snoeiwerkzaamheden uitvoeren. De boerderij beschikt bijvoorbeeld over een prachtige wilgenhaag, die ze terug gaan snoeien. Het mooie van zo’n haag is, dat het een thuis is voor vele insecten, vogels en wie weet ook wat reptielen. De haag is daarmee niet alleen mooi, maar vormt ook een essentieel element van het ecosysteem. 

Het is heel mooi om in een rustig tempo je steentje bij te dragen aan het natuurlijke leven. Het is bovendien werk, waar men onmiddellijk resultaat van ziet en waarop men ‘s avonds met voldoening terug kijkt. Gea, de eigenaar van Aarde-werk de Stegge zal tijdens de dag vertellen over alles wat op de boerderij plaatsvindt. Tijdens de pauze maakt de vrijwilliger kennis met gelijkgestemde natuurliefhebbers en kan men eigen ervaringen uitwisselen. 

De dag staat onder leiding van H. Toebes, een ervaren en enthousiaste KNNV-kracht. Aanmelden kan, graag minimaal 2 dagen van tevoren, bij h.toebes@solcon.nl. Voor gereedschap wordt gezorgd. Bovendien zorgt de organisatie voor koffie, thee en soep. De deelnemers verzamelen op zaterdag 24 februari om 9.30 uur bij Aarde-werk de Stegge, Geessinkweg 3 in Winterswijk Kotten. De verwachting is rond 14 uur klaar te zijn. Alleen in de ochtend komen, kan ook. Geef dat dan even aan bij de aanmelding. Zorg voor stevig schoeisel en neem eigen werkhandschoenen mee.

Excursie Haaksbergerveen
Op pad in het Haaksbergerveen, is daar nog echt, levend hoogveen te vinden? En wat is dat eigenlijk, ‘levend hoogveen’?
Een hoogveengebied herbergt veel planten die alleen daar voorkomen. Tijdens de excursie leert men alles over typerende hoogveen-flora. In het centrale deel kunnen de deelnemers het weidse hoogveen beleven en in de zuidelijke randzone (waar de excursie start) bekijken ze het afwisselende randlandschap. Zo’n randzone fungeert als buffer tussen het hoogveen en de omringende landbouw. Deze excursie laat zien dat deze zone een geheel eigen en kenmerkende vegetatie heeft.

Het veen is in wintertooi, maar dat wil niet zeggen dat er niets te beleven valt. Overal vallen juist nu de mossen op met hun prachtige groene kleuren omdat ze goed groeien onder de vochtige winterse omstandigheden. De deelnemers gaan dus kijken naar de planten en mossen en in het bijzonder de veenmossen in het gebied. Veenmossen zijn niet alleen heel mooi, maar daarnaast kunnen ze ook meer vertellen (net als de andere planten) over de stand van de natuur in het gebied; is het in goede staat of is het verdroogd of vermest? Ook wordt stilgestaan bij de vele (beheers)maatregelen die worden uitgevoerd om het hydrologisch herstel van het veen te bevorderen.

De excursie staat onder leiding van twee ervaren en deskundige gidsen, F. Bos en T. Croese. Het vertrek op zondag 25 februari is om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats op de Niekerkerweg 2, tussen Rekken en Haaksbergen. De gidsen verwachten tegen 16.30 uur weer terug te zijn. Zorg voor stevig schoeisel, waarmee men ook in nat terrein mee uit de voeten kan. De excursie is gratis, een vrije gift wordt op prijs gesteld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant