De Baakse Beek in het natuurgebied wordt over de hele lengte van 1,2 kilometer minder diep gemaakt. Foto: PR

De Baakse Beek in het natuurgebied wordt over de hele lengte van 1,2 kilometer minder diep gemaakt. Foto: PR

Meer water vasthouden in Boswachterij De Meene

Natuur

RUURLO - Waterschap Rijn en IJssel en Staatsbosbeheer gaan het natuurgebied Boswachterij De Meene in Ruurlo beter bestand maken tegen droogte. Hiervoor is een projectplan gemaakt waarin staat beschreven hoe het water langer in het gebied wordt vastgehouden zonder dat piekbuien tot meer overlast gaan leiden. Naar verwachting gaat deze zomer de schop in de grond.

Boswachterij De Meene, ten westen van Kasteel Ruurlo, is een unieke combinatie van cultuurhistorie en natuur en een van de lievelingsplekken voor inwoners van Ruurlo om een wandeling te maken. Het bos kampt al langer met verdrogingsproblemen. De problemen zijn niet alleen zichtbaar in de natuur, maar ook merkbaar in het landschap en de omringende landbouw. De afgelopen jaren hebben het waterschap en Staatsbosbeheer onderzoek gedaan naar de best mogelijke oplossingen om meer water vast te houden. Daarbij hebben ze rekening gehouden met de wensen en belangen van omwonenden en ondernemers.

Aanpassingen
De Baakse Beek in het natuurgebied wordt over de hele lengte van 1,2 kilometer minder diep gemaakt. De beek ligt met zijn twee meter onder maaiveld behoorlijk diep in het landschap. Hierdoor vloeit veel water weg uit het gebied en de grondwaterstand zakt. Door de Baakse Beek ongeveer de helft minder diep te maken wordt minder kwel- en grondwater afgevoerd. Een watergang die dwars op de Baakse Beek ligt en veel water wegzuigt wordt gedempt. Daarnaast komen er dammetjes om water vast te houden in rabatbossen en wordt de spoorsloot verbreed. De stuw Vischbrug wordt gesloten. Al deze maatregelen dragen bij aan het verhogen van de grondwaterstand. Dit is goed voor de natuur in het gebied. De berekeningen tonen aan dat nabijgelegen woningen en agrarische bedrijven geen hinder zullen ondervinden van de maatregelen.

Zomer
De formele procedure is inmiddels gestart. Het ontwerpplan ligt ter inzage tot en met 5 maart. Vóór de zomer zijn naar verwachting alle procedures doorlopen. Rekening houdend met het broedseizoen kan de aannemer in juli of augustus starten met de werkzaamheden. De snelheid van uitvoering hangt onder meer af van neerslag: alleen als en zolang de Baakse Beek geen water afvoert kan de bodem worden opgehoogd. Streven is om het werk voor de winter af te ronden.
De geplande watermaatregelen voor De Meene zijn een onderdeel van het gebiedsprogramma Landgoederenzone Baakse Beek. Samen met inwoners en ondernemers in het gebied, overheden en partners werkt het waterschap aan een klimaatrobuust watersysteem, met ruimte voor natuur, cultuurhistorie en duurzame landbouw.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant