Femke Grooters (13) gaf als ambassadeur van ‘HelemaalGroen’ een presentatie in woord en beeld. Foto: PR

Femke Grooters (13) gaf als ambassadeur van ‘HelemaalGroen’ een presentatie in woord en beeld. Foto: PR

Zwerfafval opruimen met ‘HelemaalGroen’

Natuur

RUURLO - In de top-tien van dagelijkse ergernissen in de openbare ruimte staat zwerfafval op een hoge plaats. Het initiatief ‘HelemaalGroen’ doet daar wat aan. Daarom nodigde De Groene Verbinding Achterhoek Jaap de Boer (Geesteren) en Femke Grooters (Neede) uit om op zaterdag 26 november in de Dorpskerk te komen vertellen over ‘HelemaalGroen’.

Jaap de Boer bedacht ‘Helemaal Groen’ na een ongeval met zijn racefiets. Daardoor ging hij namelijk wandelen in zijn buurt, waarbij hij veel zwerfafval aantrof. Hoe mooi zou het zijn als je omgeving ‘helemaal groen is, was zijn gedachte. In 2019 bouwde hij dat idee om tot een app voor een smartphone. Terwijl de wandelaar zwerfvuil verzamelt, registreert de app zijn route en toont die aan alle mede-gebruikers van de app. Dat zijn inmiddels ruim 11.000 gelijkgestemden die ook hun wandelingen maken en tegelijkertijd zwerfafval verzamelen.

Na de korte introductie door Jaap de Boer, gaf de 13-jarige Femke Grooters als ambassadeur van ‘HelemaalGroen’ een presentatie in woord en beeld. Zij vertelde over het probleem dat zwerfafval vormt voor mens, dier en milieu. Een voorbeeld zijn de peuken van de tien miljard jaarlijks in Nederland gerookte sigaretten die zeer vaak op staat belanden. De peuken bevatten giftige stoffen die nog jarenlang terug te vinden zijn in het milieu. Femke had ter illustratie een berg zelf gevonden zwerfafval meegebracht.
Voor ‘De Groene Verbinding Achterhoek’ is dit een sprekend voorbeeld van groene verbinding tussen mensen onderling èn hun omgeving. De app is beschikbaar via zowel de Play Store (Google) als de App Store (Apple) en is te vinden door ‘helemaalgroen’ te zoeken. De gemeente Berkelland is sponsor van ‘HelemaalGroen’. Bij de balie van het gemeentehuis kunnen belangstellenden gratis een doe-het-zelf zwerfafval-uitrusting (‘grijper’, handschoenen en veiligheidshesje) afhalen en daarmee meters maken.

Groene Pluim
Jaarlijks zet De Groene Verbinding Achterhoek iemand in het zonnetje die zich inzet voor mens en milieu. Dit jaar reikte men de Groene Pluim uit aan iemand die liever niet met naam genoemd wil worden. Tijdens de bijeenkomst werd zaterdag de waardering uitgesproken voor diens al jarenlange inspanningen met zichtbare resultaten in Ruurlo en omgeving. Zo treft men bijvoorbeeld aan lantaarnpalen en bij bushokjes peukenblikjes aan en zag men in de coronatijd op verschillende plekken verzamelde ‘zwerfkapjes’ met ludieke teksten hangen. De pluim werd met plezier uitgereikt èn ontvangen. Na de bijeenkomst in de Dorpskerk wandelden de aanwezigen, voorzien van hesjes, grijpers, afvalzak èn HelemaalGroen-app naar de Enkeerdlaan om daar bomen te planten.


helemaalgroen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo