Bos en Houtdag, een leerzaam festival in het bos. Foto: Marcel Krijgsman

Bos en Houtdag, een leerzaam festival in het bos. Foto: Marcel Krijgsman

Bos en Houtdag in Boswachterij Ruurlo

Natuur


RUURLO - Staatsbosbeheer houdt op zaterdag 17 september een open dag in Ruurlo. De organisatie wil graag iedereen kennis laten maken met bosbeheer en het proces van boom tot plank. Naast een informatieve dag is het vooral een leuke dag voor jong en oud. Met activiteiten voor de kinderen, demonstraties, bosexcursies met de huifkar en meer.

Bosbeheer is actueel. Staatsbosbeheer, opgericht in 1899 is er ruim 120 jaar later nog steeds mee bezig. Extra actueel is dat ook vanaf september de boswerkzaamheden in Ruurlo weer zijn begonnen. Tijdens de open dag is er voor iedereen zeker wat te leren. Waarom die boom gezaagd wordt? Welke boomsoorten er staan? De boswachter kan het allemaal vertellen.
Sterke trekpaarden demonstreren hoe vroeger met paardenkracht bomen werden gesleept terwijl daarnaast de modernste bosbouwmachine staat. Durf het aan bij de voelboom, doe de bomenquiz, kom een vogelhuisje timmeren of een lekker een broodje bakken. De vrijwilligersgroep SVNR laat de aanplant zien terwijl men bij de houtzagerij het proces van boom tot plank van dichtbij kan zien. Die planken weet zorgboerderij de Slangenburg om te toveren tot mooie banken.
Ook aanwezig is het waterschap Rijn en IJssel dat vertelt over de Baakse Beek terwijl het IVN van alles weet over de natuur. En terwijl men geniet van een kopje oersoep ziet men hoe de ijzersmid en de boomstam ‘carver’ ware kunstwerken maken. Te veel om op te noemen, dus kom het vooral zelf beleven.
Parkeren voor de open dag van Boswachterij Ruurlo kan ter hoogte van Pannenkoekboerderij de Heikamp, Hengeloseweg 2 in Ruurlo. Tijd: 10.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo