Een teller zoekt de patrijzen in het landschap. Foto: Peter Eekelder
Een teller zoekt de patrijzen in het landschap. Foto: Peter Eekelder Peter Eekelder

Patrijzentellers gezocht in de gemeente Berkelland

Natuur

BERKELLAND -  Boerenlandvogels hebben het moeilijk. De patrijs is daar een voorbeeld van. Deze prachtige akkervogel zien we steeds minder op de akkers. De Vogelwerkgroep Berkelland zet zich samen met boeren in voor de patrijs. 

In onder andere gebieden rondom Neede, Eibergen en Meddo-Zwolle zijn kruidenrijke akkerranden en patrijzenstroken aangelegd voor de patrijs. Om te kijken of deze maatregelen werken, zijn in deze gebieden extra patrijzentellers nodig. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) houdt daarom, samen met Sovon en het agrarische collectief VALA, op donderdagavond 3 februari een digitale cursus voor vrijwilligers om te leren patrijzen te tellen. Belangstellenen kunnen zich nog snel aanmelden, via www.landschapsbeheergelderland.nl/cursus-patrijzentellen.

Vogelwerkgroep
De patrijzentelling in gemeente Berkelland gebeurt onder de vleugels van Vogelwerkgroep Berkelland. De vrijwilligers van deze werkgroep voeren tellingen uit van diverse vogels. Voor de patrijs zijn, in samenwerking met SLG, aparte telgroepen opgericht.

Online cursus
De cursus bestaat normaal uit een theorieavond en een praktijkochtend in het veld. Vanwege de coronamaatregelen is de theorieavond een online bijeenkomst via Zoom. De deelnemer aan deze cursus leert gestructureerd tellen en de patrijzenstand vastleggen. Met de resultaten kan de patrijs nog beter worden beschermd. Cursusleider is Frank Majoor van Sovon en Rosina Verweij van SLG. De cursus vindt plaats op donderdag 3 februari van 20.00 tot 21.30 uur.

Afhankelijk van de woonplaats, wordt er met de cursist een afspraak gemaakt voor de praktijk.

Kan iedereen meedoen?
Ja. Wat we van je vragen is deelname aan de cursus. Daarna doe je drie telrondes in het voorjaar. Wat je ziet tijdens deze telrondes voer je in een app op de mobiele telefoon of op de website van Sovon. In het najaar ben je aanwezig bij de slotavond, waarbij de resultaten gepresenteerd worden.

Wat krijgt je ervoor? Je helpt de patrijs beschermen door ze te tellen. Je krijgt inzicht in de resultaten en wordt betrokken bij het agrarisch natuurbeheer. Je vogelkennis wordt bijgespijkerd. Je wordt gefaciliteerd met hulpmiddelen zoals speakers. Het zorgt voor plezier, door samen met anderen tellingen te doen. En natuurlijk is het gezond. Je loopt of fietst lekker buiten in het veld.

 

Gelders Actieplan Akker- en Weidevogels
De agrarische collectieven/agrarische natuurverenigingen hebben zich naar aanleiding van het Gelderse Actieplan Akker- en Weidevogels ingezet voor de patrijs. Ze hebben hun best gedaan om op diverse locaties in Gelderland beheerovereenkomsten af te sluiten voor het aanleggen en beheren van akkerfaunaranden. Elk voorjaar worden op diverse plekken in Gelderland randen ingezaaid voor de patrijs, ook in de regio Berkelland. Om het effect voor de patrijzen te meten wordt deze telcursus georganiseerd.

De patrijs is een pracht van een akkervogel. Foto: Jordy Houkes

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo