Koor Markant zingt lekker door bij een extra repetitie voor 18 december. Foto Willem Dane

Koor Markant zingt lekker door bij een extra repetitie voor 18 december. Foto Willem Dane

Muziek en solidariteit in Ruurlose Willibrorduskerk

Muziek

Middag met Sophia’s Lust, drie koren, Voedselbank en Kenya fonds

RUURLO - Richting kerst groeit de behoefte om op een muzikale manier voor verbinding te zorgen. Dat gebeurt onder meer op zondagmiddag 18 december in de Ruurlose Willibrorduskerk met de manifestatie ‘Oorlog, vrede en solidariteit’. Bezoekers kunnen daar genieten van drie koren, een ensemble van Sophia’s Lust en bijzondere teksten rond deze thema’s. Het Kenya fonds en de Voedselbank geven uitleg over hun activiteiten en ook dorpsgenoten uit onveilige gebieden komen aan het woord. Na afloop is er buiten nog wat warms (thee, wijn of chocolademelk) te drinken en gelegenheid om na te praten.

De koren die een muzikale bijdrage leveren zijn Markant, @Seven en Sing a Song. Markant werd in 1977 als jongerenkoor opgericht. Een deel van hen zingt nog steeds bij dit koor. Dat zegt veel over het eindeloze plezier in zingen. Inmiddels met een nieuwe dirigent, een nieuwe aanpak en een nieuw repertoire, maar nog steeds heel herkenbaar. Markant zingt meestal meerstemmig en wordt begeleid door het vaste combo (piano, gitaar en slagwerk), onder de bezielende leiding van dirigent en zangcoach Eric van Grootel.
Het tweede koor dat optreedt is Sing a Song, een koor voor kinderen (vanaf groep 4 van basisscholen uit Ruurlo en omgeving), die heel graag zingen. Regelmatig hebben ze uitvoeringen om iedereen mee te laten genieten van wat zij ingestudeerd hebben. Karin Hukker is hun dirigent en ze worden vaak begeleid door een combo. Onlangs gaven zij een jubileumconcert ter gelegenheid van hun 35-jarig bestaan: ‘Op reis met Sing a Song’.
@Seven, het derde koor, is een ‘vocal group’ (zestien muzikale vrouwen vanaf 18 jaar) die onlangs haar 25-jarig jubileum vierde. Zij namen hun toehoorders onder de muzikale leiding van Alex Leenders en Leonie de Wit mee op reis, ‘In vogelvlucht de wereld rond’ vergezeld door mooie stemmen en muziek.
Een muzikale inbreng is er ook van een ensemble van Sophia’s Lust. De muziekvereniging is sinds 11 november 1861 een baken in de Ruurlose gemeenschap. Bij alle bijzondere evenementen zijn zij aanwezig. De muziekvereniging bestaat uit 65 leden.

Kenya fonds
In Kenia raken meisjes en jonge vrouwen (vaak pas 11 tot 18 jaar) helaas nog steeds ongewild zwanger. Hun toekomst ziet er dan uiterst somber uit. Sinds 1972, toen de zusters van de congregatie ‘Our Lady of Charity Kenya’ met hun missie begonnen, zijn meer dan vierduizend meisjes in de hoofdstad Nairobi opgevangen tijdens hun zwangerschap en bevalling. Maar daar blijft het niet bij. Dankzij het Kenya fonds dat inmiddels 26 jaar bestaat, worden zij ook verder begeleid. Zij maken hun school af en krijgen de opleiding die bij hen past (kapster, naaister, boekhoudster, onderwijzeres, secretaresse). Zij kunnen dan voorzien in hun levensonderhoud en dat van hun kind. De eerste baby’s zijn inmiddels ‘grote mensen’ met een goed bestaan dankzij de steun die hun moeders (al meer dan zeshonderd meisjes) destijds kregen.

Voedselbank Ruurlo
Ook de Voedselbank laar van zich horen in de Willibrorduskerk., De organisatie zorgt voor voedselpakketten voor mensen die dat nodig hebben. De betreffende families krijgen elke week een speciaal voor hen samengesteld pakket van houdbare artikelen. Concrete hulp daarbij blijft altijd zeer welkom en ook dat kan op zondag 18 december.  Achterin de kerk zijn medewerkers van de Voedselbank aanwezig zijn om goed houdbare levensmiddelen in ontvangst te nemen. Dus geen boerenkool uit de moestuin, maar wel een lekker blik boontjes dat ook volgend jaar nog prima van pas kan komen. Op de website van de Voedselbank Achterhoek staat een lijstje artikelen die bijzonder welkom zijn. Dat geldt ook voor een financiële donatie.

Aanmelden
‘Oorlog, vrede en solidariteit’ in de Willibrorduskerk Ruurlo (Groenloseweg 3) begint om 13.30 uur. Inloop vanaf 13.00 uur. De toegang is gratis, maar vanwege het beperkte aantal plaatsen is aanmelden via het mailadres ovs.markant@gmail.com  noodzakelijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant