Wilbert Mentink was een van de vijf LOTUS slachtoffers van de Lotuskring Zieuwent die op bijna realistische wijze medewerking aan een ‘oefenavond’ van de EHBO Ruurlo verleende. Foto's: Jan Hendriksen.

Wilbert Mentink was een van de vijf LOTUS slachtoffers van de Lotuskring Zieuwent die op bijna realistische wijze medewerking aan een ‘oefenavond’ van de EHBO Ruurlo verleende. Foto's: Jan Hendriksen. 

Realistische oefenavond EHBO Ruurlo

Maatschappij

RUURLO – “Kun je je hand nog goed bewegen? En word je niet misselijk? Ga maar even rustig zitten.” Op een indringende maar uitermate rustige manier vraagt Henk Nijhof in de zaagruimte van de Ruurlose doe-het-zelfzaak Kluswijs, de ‘patiënt’ die zich zojuist in zijn rechterhand heeft gezaagd, hoe het met hem gaat. Het bloed spuit uit zijn handpalm. “Prima, maar die balkjes moeten verder worden afgezaagd. Want de klant komt ze over een half uur afhalen”, zo beantwoordt Wilbert Mentink de vraag van Nijhof.

Door Jan Hendriksen

Wilbert Mentink was donderdagavond 11 mei een van de vijf LOTUS-slachtoffers van de Lotuskring Zieuwent, die op bijna realistische wijze medewerking aan een ‘oefenavond’ van de EHBO Ruurlo verleende. De afkorting LOTUS staat voor Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers. De 25 leden tellende kring wordt ingezet tijdens een BHV-, EHBO training of scenario-oefening en kan hierin een belangrijke rol spelen. En dat deden Wilbert Mentink, Erica Lankveld, Jan van Westerhuis, Paul Klein Gebbink en Janet Jurriens ook op deze avond waar zich zeventien leden van de Ruurlose Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO) hebben gemeld. Terwijl Bep van Burgwal Nijhof een verbandgaasje aanreikt en Dick Korenblek Wilbert gerust stelt, dat de zaagwerkzaamheden door zijn collega Jorik worden overgenomen wordt Wilbert ‘verbonden’. “We gaan zo dadelijk met jou naar de huisartsenpost”, kalmeert Korenblek Wilbert. Het ‘zaagongeluk’ vormde een van de vijf scenario’s die zich op deze oefenavond voordeden bij Kluswijs. Naast het ‘zaagongeval’ had iemand zijn voet onder een zware pallet gekregen, een ander een ‘vies zootje’ aan chemicaliën over zijn hand gekregen, een ander was flink met zijn fiets gevallen en er rende iemand in paniek de winkel binnen die haar hand had ‘bezeerd’.

Ambulance
Het was inmiddels ruim vijf jaar geleden dat EHBO Ruurlo een ‘levensechte’ oefening had georganiseerd. Bestuurslid Irma Brandwacht die zelf ook actief lid is van de Lotuskring had haar medeleden in groepjes ingedeeld die beurtelings de slachtoffers van eerste hulp moesten voorzien. De wijze waarop ze dat deden was verschillend. Zo handelde de groep die uit Erna Bosvelt, Gertie Voskamp en Suzan Jurriens bestond op de enige juist wijze door eerst 112 te bellen bij het slachtoffer die haar voet onder een zware pallet had gekregen. Om te voorkomen dat er bloedstolling in haar been zou kunnen ontstaan en het slachtoffer in coma zou raken moest er eerst ambulance personeel zijn gearriveerd met extra hulpmiddelen om haar uit haar benarde situatie te bevrijden.

Evenementen
De oefenavond was mede georganiseerd om een ieder weer ‘op scherp te zetten’. De Ruurlose afdeling die momenteel een kleine 25 leden telt, wordt talloze malen per jaar in Ruurlo ingezet om evenementen te begeleiden. “En dat aantal is wat aan de krappe kant om alle evenementen te kunnen bemannen. We zouden graag jonge leden verwelkomen om onze doelstelling te kunnen blijven nastreven”, zo roept voorzitter Henk Nijhof van de Ruurlose afdeling op. Regelmatig biedt de EHBO vereniging Ruurlo de mogelijkheid aan om een basiscursus EHBO te volgen, maar helaas komt daar weinig respons op. “Dit houdt wel in dat de huidige leden soms extra belast worden om op evenementen aanwezig te zijn, zodat de evenementen plaats kunnen vinden. Veel evenementen kunnen geen doorgang vinden, wanneer er geen EHBO aanwezig is”, verduidelijkt Nijhof.

Binnen EHBO Ruurlo heeft men de mogelijkheid om een Eerste Hulpverleners diploma te halen. De lessen voor de EHBO cursussen vinden plaats in Verenigingsgebouw van Postduivenvereniging Roderlo op bedrijventerrein De Venterkamp waar de vereniging haar onderkomen heeft.

Evaluatie
Na ruim een uur hadden alle vijf ingedeelde groepen de vijf slachtoffers om beurten eerste hulp verleend. Tijdens de evaluatie lieten de Lotusleden van de Lotuskring Zieuwent weten hoe zij de hulp van de EHBO’ers hadden ervaren. Belangrijk is dat het slachtoffer gerust wordt gesteld en geluisterd wordt naar wat hem is overkomen. “Let ook op gevaar voor je zelf en behandel een slachtoffer die met een chemische vloeistof in aanraking is geweest met beschermende handschoenen. Een slachtoffer in shock is in levensbedreigende situatie en hiervoor zal zo snel mogelijk de ambulance opgeroepen moeten worden”, aldus een van Lotusleden. “Al met al een leerzame avond en waren er zeker punten die nog aandacht verdienen”, vindt Nijhof. “Hiervoor was ook deze oefenavond bedoeld. Veel geleerd; kortom een goede afsluiting van het seizoen.”

Voor meer informatie over de EHBO Ruurlo: zie de de website van de Ruurlose afdeling.

www.ehboruurlo.nl  

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant