Jan Wiegerinck toont trots zijn Koninklijke onderscheiding.  Foto's Jan Hendriksen

Jan Wiegerinck toont trots zijn Koninklijke onderscheiding.  Foto's Jan Hendriksen

Jan Wiegerinck benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

Maatschappij

RUURLO – “Wie heeft dit kunnen denken?” Met deze woorden stapte Jan Wiegerinck woensdagmiddag 26 april op sportpark ‘t Rikkelder met een grote glimlach de kantine van voetbalvereniging Ruurlo binnen. Daar hadden zich een aantal familieleden, kennissen en leden van voetbalvereniging Ruurlo en Tennisvereniging Ruurlo verzameld om de Ruurloër te feliciteren met de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, die ‘s morgens in het gemeentehuis van Berkelland had plaatsgevonden.

Door Jan Hendriksen

De 88-jarige Jan Wiegerinck was mede door toedoen van tennismaat Jan Nap van Tennisvereniging Ruurlo op valse voorwendselen naar het gemeentehuis in Borculo gelokt om tot Lid in de Orde van Oranje Nassau te worden benoemd. En dat had nog enige voeten in de aarde. Jan wilde op aanraden van zijn vrouw Ciska namelijk niet in zijn ‘goede pak’ met Nap op bezoek gaan bij een andere tennismaat uit het verleden zoals hem dat verteld was. Maar uiteindelijk gaf Jan gehoor aan het verzoek van Ciska. Het is absoluut niet de eerste onderscheiding die Wiegerinck ontvangt. “Maar deze slaat alles”, zo klonk Jan enigszins emotioneel nadat voorzitter Henry Meutstege van voetbalvereniging Ruurlo en voorzitter Bas Brinkerink van Tennisvereniging Ruurlo Jan hadden gefeliciteerd en een leuke persoonlijke anekdote over Jan hadden verteld. Jan Wiegerinck is al sinds 1960 actief voor de Ruurlose samenleving. Zo is ‘Jan van de Pals’ mede-oprichter van Tennisvereniging Ruurlo die dit jaar haar vijftigjarig bestaan viert. Jan beoefend nog steeds actief de tennissport bij TV Ruurlo waar hij van 1973 tot 1978 voorzitter was. Sinds de oprichting tot op heden is hij vrijwilliger van TV Ruurlo. Jan Wiegerinck werd vorig jaar bij VV Ruurlo tijdens de algemene ledenvergadering gehuldigd voor zijn 75-jarig lidmaatschap. Wiegerinck mag dan op het voetbalveld niet meer actief zijn, maar hij is elke dinsdagmorgen nog steeds op sportcomplex ‘t Rikkelder te vinden. Daar maakt hij namelijk sinds 1993 deel uit van een van de onderhoudsploegen van het complex. 

Zilveren windhond
Jan Wiegerinck werd op 12-jarige leeftijd lid van VV Ruurlo. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, toen VV Ruurlo vanuit de Gelderse Voetbal Bond (GVB) voor het eerst naar de vierde klasse van de KNVB promoveerde, speelde Jan in het eerste elftal. Daarna speelde hij in het tweede en tot aan 2009 in een van de lagere seniorenelftallen. Van 1960 tot 1971 was hij tevens bestuurslid en ook vele jaren trainer van de pupillen en van de lagere seniorenelftallen. In 1982 was Wiegerinck voorzitter van de jubileumcommissie in het kader van het vijftigjarig bestaan van VV Ruurlo. Vanaf de periode dat VV Ruurlo vanuit De Meene naar sportpark ‘t Rikkelder verhuisde (1975) en over een eigen kantine beschikte, was Jan vele jaren coördinator van de kaartavonden. Vanwege die enorme staat van dienst werd hij in 1998 benoemd tot ‘Lid van Verdienste’ van VV Ruurlo. In 1999 onderscheidde ook de toenmalige gemeente Ruurlo hem voor al zijn verdiensten voor VV Ruurlo: hij kreeg de Zilveren Windhond.

Gestimuleerd
“Op basis van zijn langdurige inzet voor de samenleving kan de heer Wiegerinck worden gekwalificeerd als ‘iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd’. Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van zijn activiteiten, heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd de heer Wiegerinck te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau”, zo sprak burgemeester Joost van Oostrum woensdagmorgen.

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant