Oekraïense kinderen plantten in november hun ‘Oekraïne boom’. Foto: Rob Weeber

Oekraïense kinderen plantten in november hun ‘Oekraïne boom’. Foto: Rob Weeber

Berkelland staat stil bij één jaar oorlog in Oekraïne

Maatschappij

Herdenkingsvieringen in Borculo en Ruurlo

BORCULO/RUURLO -  Het is op 24 februari precies een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon. Gemeente Berkelland biedt onderdak aan vele vluchtelingen uit Oekraïne. Zij worden opgevangen in Ruurlo, Borculo, Haarlo en Eibergen. De katholieke kerk van Borculo samen met PG De Wijngaard en Ruurlo houden in Borculo een herdenkingsviering, waarin wordt stilgestaan bij de verschrikkingen en slachtoffers van de oorlog.

Voorafgaand aan de viering in Borculo, bereiden Oekraïense vrouwen een eenvoudige maaltijd, waarbij iedereen aan mag schuiven als teken van saamhorigheid en verbondenheid. De maaltijd is zaterdag 25 februari om 18.00 uur (inloop vanaf 17.30 uur) in het KJ gebouw achter de RK kerk (Steenstraat 26) in Borculo. De maaltijd is een gezamenlijk initiatief van de Hervormde en de Katholieke geloofsgemeenschap in Borculo. Iedereen die zijn of haar solidariteit wil tonen is van harte welkom om mee te eten en aansluitend samen de viering te bezoeken. Om een inschatting te kunnen maken van het aantal gasten waarvoor de Oekraïense vrouwen moeten koken is aanmelding vooraf wel gewenst (Aafke Hesselink, tel. 06-1017 0751 of Anny Rensink, 06-2547 2664).

De herdenkingsviering in Borculo begint zaterdag 25 februari om 19.00 uur en wordt gehouden in de RK kerk OLV Tenhemelopneming. De muzikale bijdrage wordt verzorgd door Koor Stemmig onder leiding van dirigent Frank Steerenborg.

Herdenkingsviering Ruurlo
Ook in de Willibrorduskerk in Ruurlo wordt een viering gehouden. Op zondag 26 februari vanaf 10.00 uur wordt daar stilgestaan bij een jaar oorlog in Oekraïne. Stilstaan bij de onschuldige slachtoffers en de eigen emoties. Ook hier met verhalen en toepasselijke liederen gezongen door Koor Markant onder leiding van dirigent Eric van Grootel. Na afloop is er koffie.

Iedereen is op 25 en 26 februari van harte welkom in Borculo en Ruurlo om samen uiting te geven aan de betrokkenheid met de Oekraïense bevolking. Voorgangster in beide inspiratievieringen is Margriet te Morsche. De toegang is gratis; na afloop wordt een collecte gehouden.

Berkelland herdenkt in Ruurlo en Borculo één jaar oorlog in Oekraïne. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant