In de Willibrorduskerk in Ruurlo-zongen onder meer Markant en kinderkoor Sing a Song. Foto: Willem Dane
In de Willibrorduskerk in Ruurlo-zongen onder meer Markant en kinderkoor Sing a Song. Foto: Willem Dane

Mooie opbrengst voor Voedselbank en Kenya fonds

Maatschappij

Succesvolle muzikale zondagmiddag koor Markant

RUURLO - De Voedselbank en het Kenya fonds krijgen samen de opbrengst (700 euro) van het gezamenlijke concert dat koor Markant in Ruurlo organiseerde. Het thema Oorlog, vrede en solidariteit sprak duidelijk aan.

De middag bestond afwisselend uit muziek, teksten en uitnodigingen om te doneren aan plaatselijke organisaties. Na een introductie door de voorzitter, liet Markant horen hoe het koor onder leiding van de nieuwe dirigent Eric van Grootel, beter klinkt dan ooit. ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij paste meer dan perfect in het thema. Een bespiegeling van het thema door een van de koorleden werd gevolgd door een verhaal over de opvang van jonge Keniaanse vrouwen die ongewenst zwanger worden. Dankzij het Kenya fonds worden zij niet alleen opgevangen rond de bevalling, maar ook voorbereid op een zelfstandig leven als werkende alleenstaande moeder met kind. Hakuna matata, het komt goed, jazeker, maar dan moet het Kenya fonds wel zeker blijven van steun uit de Achterhoek.

Iedereen weet dat hier ook vluchtelingen uit Syrië wonen, dat zij hier werk vinden, proberen zich thuis te voelen en weer gelukkig te worden. Een van hen gaf een muzikaal inkijkje in haar geboortestad, lyrische muziek vol heimwee naar de stad waar zij opgroeide, trouwde, kinderen kreeg, maar ontvluchtte. Hier in Ruurlo vindt zij met haar gezin een nieuw thuis en is daar heel blij mee.

De ontwapenend mooie muziek van Sing a Song was een mooie afsluiting van het deel voor de pauze. Met een lekker kopje koffie of thee en natuurlijk kerstkransjes kon iedereen weer even bijpraten.

Ovatie
Bij binnenkomst was er een voorproefje, na de pauze vulde het ensemble van Sophia’s Lust de kerk met kerstliedjes. Deze vijftien vrouwen en mannen kregen een staande ovatie van de aanwezigen, een mooi initiatief om een selectie muzikanten op te laten treden.

Weer even met beide benen op de grond. ‘Wat eten wij vandaag?’ is een vraag die in veel gezinnen gesteld wordt. In de meeste gezinnen is het antwoord duidelijk, in sommige gezinnen is er geen antwoord. De Voedselbank zorgt dat er ook in die gezinnen een gezonde maaltijd op tafel kan komen, dankzij de inzet van vele vrijwilligers en donaties in de vorm van geld en goederen door bedrijven en particulieren. Bijdrages blijven welkom, wellicht is er nog wat ruimte om te delen van de eindejaarsuitkering of de energiebijdrage van de overheid.

Het was puur genieten van de prachtige meerstemmige nummers van het koor @Seven. Om de stemmen op te warmen zongen ze heel toepasselijk, Dona nobis pacem, geef ons de vrede. Daarna twee popnummers en twee nummers in kerstsfeer.

Het Oekraïens is een taal die lijkt op het Russisch maar ons totaal onbekend in de oren klinkt. Een jonge vrouw die hier nu negen maanden woont, begon met een Nederlands gedichtje voor te dragen. Daarna vertelde zij een adembenemend verhaal over haar vlucht, heimwee, wensen en dromen. De Nederlandse vertaling van de Oekraïense tekst werd per tussendoor steeds weergegeven, waardoor de kracht van haar verhaal heel voelbaar was. Wie kan het niet eens zijn met haar droomwens: “Ik droom dat de oorlogen over de hele wereld zullen eindigen, dat alle mensen op de planeet gezond en gelukkig zullen zijn, dat de vrolijke kinderlach in elke hoek van de wereld te horen is.”

Om daarna als koor Markant weer over te gaan naar een serie vrolijke kerstnummers valt niet mee, misschien klonk het daarom nog intenser. Na het dankwoord van de voorzitter konden alle koren en de aanwezige gasten zich samen uitleven in het lied ‘This Little Light of Mine’.

Bij een beker warme wijn of chocolademelk kon iedereen buiten nog even napraten over deze bijzondere, emotionele, afwisselende, bijzonder muzikale middag georganiseerd door koor Markant in de Ruurlose Willibrorduskerk. Meer weten over projecten van koor Markant, kijk dan even op www.koormarkant.nl. Het volgende optreden is zaterdag 14 januari bij de Kunstkring Ruurlo in het Ruurlose Kulturhus.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant