De organisatoren van de eerste Barchemse Slachtvisite: v.l.n.r.: Ron Menop, Henk Oplaat, Hans Oplaat en Henri Schepers. Foto: FreezeFrame Achterhoek (Ans Smeenk en Siska van der Bij)

De organisatoren van de eerste Barchemse Slachtvisite: v.l.n.r.: Ron Menop, Henk Oplaat, Hans Oplaat en Henri Schepers. Foto: FreezeFrame Achterhoek (Ans Smeenk en Siska van der Bij) 

Ans Smeenk

Bezoekers genieten van slachtvisite in Barchem

Maatschappij

Traditionele gebeurtenis van vroeger trekt honderden ‘vet-priezers’

Door Jan Hendriksen

BARCHEM - Vroeger, voordat de diepvries zijn intrede had gedaan, kwam de slager in november bij de boeren langs om een varken en/of koe te slachten voor de winter. November staat dan ook bekend als de slachtmaand. Daarom werd er zondag op het Barchemse Dorpsplein op traditionele wijze een varken op een ladder gebracht en werd gedemonstreerd hoe de ‘huusslachter’ het vlees afsneed zoals dat vroeger op de boerderij werd gedaan. Met dank aan de Diepenheimse slager Kastelein.

Gezelligheid, elkaar ontmoeten en genieten van traditionele hapjes en onderwijl ook een vers stuk varkensvlees kopen voor een lekkere maaltijd thuis. Het kon allemaal tijdens de eerste Barchemse Slachtvisite/Herfstfair die op het Dorpsplein en in dorpshuis ‘t Onderschoer plaatsvond..Het slachten van het vetgemeste varken was vroeger een familiegebeuren en een onderdeel van het boerenleven. Om de lange wintermaanden te overleven moest er goed eten op tafel komen. Nadat het geslachte varken op de ladder was gehangen kwamen ‘noabers’ het vet prijzen onder het genot van een borrel, de zogenaamde slachtvisite. Dat borreltje bleef zondag echter achterwege. Door de initiatiefnemers van het evenement, de Barchemers Hans en Henk Oplaat, Henri Schepers en Ron Menop werd er namelijk niet even geproost.

Lekkernijen
“De dagen na de huisslachting werd het varken verwerkt tot hammen, worsten en andere lekkernijen”, zo verklaart de 81-jarige Dick Nijkamp uit Doetinchem. Hij was zijn hele leven lang slager van beroep. Vakkundig vertelde Nijkamp de mensen die langs het varken schuifelden dat op de ladder bij de achteringang van dorpshuis ‘t Onderschoer hing over de traditie van vroeger. “Worsten werden in de schoorsteen gehangen en zo gerookt. Ook werd er balkenbrij, hoofdkaas, bloed- en leverworst gemaakt. Iedere streek had zo zijn eigen traditie met het toevoegen van kruiden. En recepten werden vaak mondeling overgedragen van ouder op kind. Zo kreeg je dan ook de streekeigen smaak”, vertelde Nijkamp.
En die ‘Barchemse’ smaak was zondag ook te proeven van de balkenbrij, bloed- en leverworst. De wat oudere bezoekers konden zich het ‘huuslachten’ nog goed herinneren. Intussen sneed eigenaar Rein Hofman van slagerij Kastelein iets verderop het vlees van een ander varken af. Dat kwam  net als het varken op de ladder uit de stal van de Barchemse varkenshouder Tessemaker. Als Hofman de vraag van één van zijn verkoopsters krijgt of hij nog varkenspootjes heeft moet Hofman even zoeken. “Joa wie hebt er nog wal wat.”

Genieten
Intussen genieten organisatoren Hans en Henk Oplaat, Henri Schepers en Ron Menop, gehuld in een authentieke boerenkiel met om hun nek een rode zakdoek, volop van de mensen en het gebeuren. “We hebben tot tweemaal toe het evenement door corona moeten annuleren. Maar driemaal is scheepsrecht. We ontvangen alleen maar lovende reacties En wat treffen we met het weer, hé. Het kan niet mooier”, zo verklaart Menop die het aantal bezoekers na afloop op rond de 1500 schatte. Naast de Slachtvisite kon het publiek van de tientallen hobbyisten genieten en zich door diverse Barchemse verenigingen laten informeren over het reilen en zeilen in Barchem op de Herfstfair. Maar liefst 45 standhouders bevolkten het Dorpsplein en de grote sportzaal van ‘t Onderschoer. En de Bargkapel uit Barchem en troubadour Gery Groot Zwaaftink uit Vorden zorgden voor de muzikale noot.

Winter5Maandse
Gelijktijdig met de Slachtvisite/Herfstfair vond zondag vanaf dorpshuis ‘t Onderschoer de eerste wandeling uit de wandelserie van de ‘Winter5Maandse’ van de Barchemse wandelsportvereniging DOS plaats. “We hebben elkaar vandaag versterkt en samengewerkt. Zo hadden we een gezamenlijke parkeerplaats ingericht voor de bezoekers en deelnemers”, zo zegt Menop. Aan de wandeling namen vanuit de Schotzaal van ‘t Onderschoer maar liefst 680 wandelaars deel die de keuze hadden uit vier afstanden: zes, tien, vijftien en vijfentwintig kilometer.

Prijsvraag
Aan de prijsvraag hoeveel kilo het geslachte varken aan de lader woog namen honderden mensen deel. Het juiste gewicht was: 112.4 kilo. De eerste prijs, een half varken aangeboden door Boerderijwinkel Bosheurne werd gewonnen door Hugo Wesselink uit Barchem. De tweede prijs, een vleespakket aangeboden door Slagerij Kastelein was voor Rita Holstege uit Barchem en de derde prijs, een Grolsch pakket aangeboden door Grolsch voor H. Morsink uit Barchem.
Meer foto´s op de facebookpagina van de Barchemse Slachtvisite en op onderstaande website.


www.achterhoekfoto.nl

Slager Rein Hofman (l) van slagerij Kastelein en oud/slager Henk Oplaat. Foto: FreezeFrame Achterhoek (Ans Smeenk en Siska van der Bij)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant