André en Tini Huitema met het prachtige boeket dat zij van burgemeester Joost van Oostrum namens de gemeente ontvingen. Foto: Jan Hendriksen

André en Tini Huitema met het prachtige boeket dat zij van burgemeester Joost van Oostrum namens de gemeente ontvingen. Foto: Jan Hendriksen

André en Tini Huitema zestig jaar getrouwd

Maatschappij

RUURLO – Burgemeester Joost van Oostrum bracht vorige week woensdag namens gemeente Berkelland de felicitaties over aan een diamanten echtpaar in Ruurlo. De eerste ontmoeting vond in augustus 1946 op de kermis in Noord-Scharwoude plaats. Hoewel woonachtig in het zelfde dorp Langedijk, toen nog als lintbebouwing met overal sloten en bruggetjes, was de afstand tussen Noord – Scharwoude en Zuid-Scharwoude zo’n vier kilometer. Maar de kermissen bracht de jeugd destijds altijd bij elkaar. Zo ook André Huitema (83) en Tini Huitema – Bruin (80). 30 augustus was het Ruurlose echtpaar precies zestig jaar getrouwd. 

Door Jan Hendriksen

Na de verloving in 1959 werd naarstig gezocht naar een woonruimte want ook toen was in dat opzicht de nood hoog. Als gehuwden leek men meer kans te maken, dus op 30 augustus 1962 werd het wettelijke huwelijk tussen André Huitema en Tini Bruin gesloten. Veel haalde dat niet uit, tot dat een oudtante van Tini in Utrecht overleed en André en Tini de inwoning konden overnemen. In Utrecht werd toen op 21 mei 1963 het kerkelijk huwelijk gesloten, in Langedijk in de H. Johannes de Doperkerk en daar werd ook hun dochter geboren. “Als beroepsmilitair was ik toen in Ermelo geplaatst. Defensie beschikte in die periode over een aantal huurhuizen waarvan wij er in 1965 van toegewezen kregen. En daar is onze zoon geboren”, zo vertelt André. In die tijd was André veel op oefening. “De langste tijd dat hij van huis was, was toen André voor een periode van vier maanden in Tunesië was gelegerd toen Nederland na zware overstromingen de infrastructuur in Tunesië hielp herstellen”, zo herinnert Tini zich nog goed. Daarvoor werd André zelfs geridderd met als eretitel: ‘Chevalier de l’ordre de la Republique Tunisienne’. In totaal diende André in diverse functies 32 jaar het leger om uiteindelijk via Den Haag als laatste standplaats in Deventer in de Boreelkazerne neer te strijken. Na in de Achterhoek te hebben rondgesnuffeld werd in 1988 in Ruurlo een woning gevonden in de Burgemeester van Arkellaan met de naam ‘Rondom Zon’ waar André en Tini tot 2021 hebben gewoond. “Nu wonen we tot alle tevredenheid in een appartement in het centrum van Ruurlo”, zegt Tini.

Actief
Het diamanten stel werd eind jaren tachtig al direct actief voor de plaatselijke gemeenschap. André bekleedde de functie van vice-voorzitter van de Sint Willibrordus parochie. Daarnaast is hij nog steeds actief lid en was hij voorzitter van het Katholiek Gemengd Koor van de parochie en ook maakte André deel uit van de Werkgroep Ruurlo Schoon. Als oud-administratief medewerkster vervulde Tini de functie van penningmeester bij onder meer Stichting Kerst Inn Ruurlo, Tafeltje Dekje, Stichting Hulp in Nood en buurtvereniging ’t Uutende (Van Arkellaan - Nijverheidsstraat). Daarnaast nam ze het initiatief tot oprichting van de Ruurlose afdeling van de Brandwondenstichting. Haar sportieve hoogtepunt kende ze in haar jeugdjaren. Als junior was ze ooit de op één na beste tafeltennisster van ons land. Evenals André speelde Tini voetbal in clubverband (VVOG Harderwijk).

Lang
André en Tini hopen met de gezellige buurtgenoten, die vorige week hun appartement hadden versierd nog lang en gezond te kunnen genieten van de mooie omgeving van Ruurlo, en van hun twee kinderen met hun partners, de negen kleinkinderen en de twee achterkleinkinderen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant