Het beoordelen van het geslachte varken (op de leer) tijdens de slachtvisite wordt 'vetpriezen' genoemd. Foto: J.Th. Seebus

Het beoordelen van het geslachte varken (op de leer) tijdens de slachtvisite wordt 'vetpriezen' genoemd. Foto: J.Th. Seebus

Vetpriezen in Noordijk bij de Oale Schole

Landbouw

NOORDIJK - De maand november heet nog altijd slachtmaand. Dat komt omdat er vroeger tijdens deze maand steevast werd geslacht, meestal een varken. De Historische Vereniging Oud Noordijk wil graag oude gebruiken laten herleven en houdt daarom op 18 november weer de gezellige dag die zoals vanouds ‘slachtvisite’ heet.

Nadat het varken was geslacht kwamen de buren kijken om het beest te beoordelen op kwaliteiten. Dat ‘vetpriezen’, zoals het op zijn Achterhoeks heette, was altijd aanleiding om de fles flink rond te laten gaan en allerlei lekkernijen te serveren. Zo werd ook de afsluiting van een drukke tijd op het land gevierd, zoals het rooien van de aardappelen. In de late herfst was er dan weer tijd voor huisarbeid zoals het maken en herstellen van klederdracht, en andere traditionele bezigheden als het maken van balkenbrij, een lekkernij die niet alleen in Twente en de Achterhoek erg populair is.

Tijdens de slachtvisite laat de Historische Vereniging Oud Noordijk met een groot aantal enthousiaste vrijwilligers de oude tijd herleven in het ontmoetingscentrum van de vereniging, het monumentale pand De Oale Schole. Daar wordt het worst en zuurkool maken gedemonstreerd en al het goede van het varken is te koop. Ook is er nog volop ‘vergeten groente’ verkrijgbaar uit de tuin van Het Oale Höfke en staat de bakoven weer volop te gloeien. Bij de buren, Het Haarhoes, wordt tegelijkertijd de CreaMarkt gehouden waar veel te zien en te proeven is op het gebied van creativiteit, huisvlijt, handenarbeid en bakvaardigheid. Dus meer dan de moeite waard om dit op die dag te combineren.

De slachtvisite bij De Oale Schole aan (uiteraard) de Schoolweg in Noordijk is te bezoeken van 10 tot 15.30 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo