Albert Oolhorst (r) tijdens de Open redactie in de Ruurlose bibliotheek in gesprek met correspondent Jan Hendriksen. Foto: Gerrie van der Horst

Albert Oolhorst (r) tijdens de Open redactie in de Ruurlose bibliotheek in gesprek met correspondent Jan Hendriksen. Foto: Gerrie van der Horst

Open redactie Achterhoek Nieuws Berkelland

Economie

RUURLO – “Ik wist niet dat de krant ook digitaal te lezen is. Dat zal ik nu zeker gaan doen. Ook omdat de krant afgelopen zomer structureel wekelijks niet bij mij in de brievenbus viel. Maar gelukkig vindt de bezorging sinds kort weer keurig op tijd plaats. Want ik kijk wekelijks uit naar het Achterhoek Nieuws.” 

Door Jan Hendriksen

Zie hier. Zomaar één van de talloze reacties die vrijdagmorgen 3 november in de Ruurlose bibliotheek uit de monden van diverse Ruurloërs konden worden opgetekend. Daar hield de redactie van Achterhoek Nieuws Berkelland namelijk een Open Redactie. Op deze morgen heeft Dorpshuis Ruurlo haar wekelijke vrijdagse inloop en staat er deze morgen ook de tweewekelijkse wandelochtend van het ‘huis’ op het programma. Het is dan ook een drukte van belang. Gastvrouw Rita te Veldhuis van ‘t Dorpshuis kijkt wekelijks uit naar het Achterhoek Nieuws, zegt ze. “Het is voor mij een uitgebreid nieuwsmedium. Naar de pagina’s van de gemeente, Berkel Bericht, kijk ze veelal het eerste. Thea en Albert Bouwmeester vinden dat er te weinig nieuwsgaring over Ruurlo in Achterhoek Nieuws staat. “Geef mij maar het ‘oude’ Contact terug”, is de reactie van Albert. Als we samen met het echtpaar de verschillende pagina’s van de jongste editie doornemen blijkt er toch meer nieuws uit Ruurlo in de krant te staan dan ze in eerste instantie dachten. Bundelen van de artikelen over Ruurlo zou een optie kunnen zijn. Jans Bakering die een flyer namens De Berkelzangers in de bibliotheek wil ophangen pluist het Achterhoek Nieuws wekelijks helemaal uit. “Ik haal het vaak af bij een van de afhaalpunten want de bezorging stokt momenteel.” Het eerste wat Bakering doet is naar de familiepagina’s en de autopagina’s bladeren. “En volgende week ook natuurlijk naar de aankondiging van het optreden van De Berkelzangers.”  

Inspiratie
Albert Oolhorst leest dinsdagavond de digitale editie al uitgebreid voordat de krant woensdagavond op de deurmat valt. “We lezen geen regionale krant. Maar Achterhoek Nieuws biedt steeds meer regionaal nieuws en items aan. En dat is zeer prettig.” Ook de columns leest Albert stuk voor stuk na. “Die geven voor mij de nodige inspiraties voor mijn eigen schrijfsels.” Ruurloër Hans Jelier komt deze vrijdagmorgen zich voor het eerst aansluiten bij de wandelgroep van het Dorpshuis. “De oproep om mee te wandelen las ik vorige week in Achterhoek Nieuws. Het is een prettig medium die uitgebreid over Ruurlo bericht.” Jelier leest ook steevast alle berichten op de pagina’s van Berkel Bericht. “Wat ik momenteel mis zijn de wedstrijdverslagen van volleybalvereniging Tornax waarbij ik zelf actief ben. Achterhoek Nieuws is naar mijn mening bij uitstek het medium voor verenigingsactiviteiten. Daar zouden verenigingen naar mijn inziens nog meer gebruik van kunnen maken.”

Delen
Ook Leny van Tuijl kan Achterhoek Nieuws niet missen ondanks dat ze ‘niet van hier’ is. Ze leest steevast de Berkel Bericht-pagina’s. De verenigingsnieuwtjes slaat ze meestal over. “Ik ben niet zo’n verenigingsmens”, zo laat ze weten. Tilly Verwaal die op sociale media actief is voor het Ruurlose Dorpshuis deelt op de Facebookpagina van het Dorpshuis en ‘Je bent een Ruurloër’ regelmatig items van Achterhoek Nieuws. “Op deze wijze worden ze nog meer onder de aandacht gebracht.” Joep Roumen mist een wekelijkse puzzel in Achterhoek Nieuws. En misschien zou het een idee zijn om een vaste agenda in Achterhoek Nieuws op te nemen. “We hebben natuurlijk de Achterhoek Agenda. Maar een overzicht in de krant zou een prettige aanvulling zijn.”

Briefje
Geke Florijn mist in de Achterhoek Nieuws Berkelland Borculo – Ruurlo het Barchemse nieuws. “In het verleden behoorde dat standaard ook tot de editie. Maar helaas nu niet meer.” Sinds enkele weken wordt de krant weer keurig op tijd bij haar bezorgd. “We kregen zelfs een briefje van de nieuwe bezorger in de bus met naam en telefoonnummer. Als er opmerkingen waren kunnen we hem/haar bellen. Prachtig toch?”

Laag geletterden
Anouk Vehoff die op deze vrijdagmorgen een aantal boeken komt ruilen, laat weten dat ze met Achterhoek Nieuws goed op de hoogte wordt gehouden over het reilen en zeilen in Ruurlo doelend, op onder meer de ontwikkelingen rondom de Ruurlose sporthal. Louis en Els Swart kunnen Achterhoek Nieuws ook niet missen. “Hij is onmisbaar. We kijken er wekelijks naar uit.” Jos Rouwhorst, die als vrijwilliger actief is voor het Taalcafé, vroeg zich tenslotte tijdens de Open Redactie af hoe hij bijvoorbeeld middels Achterhoek Nieuws laaggeletterden zouden kunnen bereiken. “Deze mensen denken meer in plaatjes dan letters. Misschien zou Achterhoek Nieuws daar op periodieke momenten op kunnen inspelen.”

Digitaal Open Redactie
Lezers van Achterhoek Nieuws Berkelland kunnen ook digitaal deelnemen aan de Open Redactie. Hiervoor kan men zich aanmelden via de mail en dan krijgt men eens per maand een vragenlijst toegestuurd waarin men bijvoorbeeld wordt gevraagd welke verhalen over een bepaald onderwerp men graag zou willen lezen, welke thema’s men nog mist en of men wellicht nog tips heeft voor onze correspondenten en redactie. Meedoen is anoniem. De redactie gaat vertrouwelijk met de antwoorden om: uw naam komt niet in de krant en de redactie benadert u ook niet met vervolgvragen, behalve als u zelf aangeeft dat u dat wilt. Mail naar openredactie@achterhoeknieuws.nl. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo