Rudy Huetink bij de vitrine waar Gerrit Sprokkereef centraal staat. Foto: Jan Hendriksen.

Rudy Huetink bij de vitrine waar Gerrit Sprokkereef centraal staat. Foto: Jan Hendriksen.

Rudy Huetink brengt Ruurlo in oorlogstijd in beeld

Cultuur

RUURLO – Hoe passend: 1 april 2024; op de kop af 79 jaar nadat Ruurlo werd bevrijd opende Ruurloër Rudy Huetink in het Ruurlose VVV Gastvrijheidspunt aan het Kerkplein de expositie ‘Ruurlo in Oorlogstijd 1940 – 1945’. Een expositie die geheel is toegespitst met allerlei voorwerpen, documenten en wetenswaardigheden uit die periode die specifiek gerelateerd zijn aan Ruurlo. Met als hoogtepunt voor Huetink: het dagboek van de Ruurlose verzetsstrijder Gerrit Sprokkereef, dat hij speciaal voor deze expositie in bruikleen heeft gekregen.

Door Jan Hendriksen

Rudy Huetink ontving het dagboek recent van een nichtje van Gerrit Sprokkereef. Met trots heeft Huetink het in één van de in totaal vijf vitrinekasten geëxposeerd, die tot en met zaterdag 11 mei tijdens de openingsuren van het VVV Gastvrijheidspunt te bezichtigen zijn. Één vitrine is geheel met allerlei voorwerpen en wetenswaardigheden van Sprokkereef ingericht. Gerrit Sprokkereef was een van de drie Ruurlose verzetsmannen die vlak voor het einde van de oorlog door de Duitsers werden opgepakt. Gerrit Sprokkereef en Jan Telkamp werden 27 maart 1945, vlak voor het einde van de oorlog, gefusilleerd in Zutphen. Jan Dimmendaal sterft in gevangenschap in Duitsland op 11 april 1945. Ruurlo was op dat moment al bevrijd. Er is een drietal straten in Ruurlo naar hen vernoemd. Met de expositie wil Rudy Huetink vooral aan de Ruurloërs laten zien hoe hun woonplaats eruitzag tijdens de oorlogsperiode. Huetink die in 2020 in samenwerking met de Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo in Ruurlo al eens eerder exposeerde, kreeg door de jaren heen veel voor zijn verzameling aangeboden. Vanuit de gehele Achterhoek, maar vooral ook uit Ruurlo. Dat maakt deze expositie ook direct heel bijzonder.

Volledig
Er liggen namelijk veel spullen afkomstig uit Ruurlo, zoals persoonsbewijzen van de inwoners van toen. Een geschiedenis dat volgens Rudy niet verloren mag gaan. Huetinks verzameling is volledig gericht op de periode 1940 – 1945. Wel is zijn totale verzamelgebied heel breed, Nederlandse, Canadese en Duitse spullen. Van uniformen tot boekjes, papierwerk en foto’s, alles vindt hij interessant. Zijn voorkeur ligt wel bij echt persoonlijke spullen. Dat kan al iets kleins zijn, bijvoorbeeld een brief of een horloge, maar net zo goed een volledig uniform of een helm. Zo ontving de Ruurloër vorige week nog van een plaatsgenoot een Duitse spoorweglantaarn die hij ook heeft toegevoegd aan de expositie.

Openingstijden
De expositie ‘Ruurlo in Oorlogstijd 1940 - 1945’ is tot en met zaterdag 11 mei van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur te bezichtigen. En ook zondag 5 mei is de expositie tijdens de nationale Bevrijdingsdag speciaal geopend.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant