Met vereende krachten werden de laatste oude landbouwwerktuigen uit het familiepark weggehaald. Foto: Jan Hendriksen

Met vereende krachten werden de laatste oude landbouwwerktuigen uit het familiepark weggehaald. Foto: Jan Hendriksen

Jong Gelre Ruurlo haalt laatste oude landbouwwerktuigen van Old Reurle bij Cactus Oase weg

Cultuur

RUURLO – Met vereende krachten haalden enkele leden van plattelandsjongerenorganisatie Jong Gelre Ruurlo afgelopen zaterdag de laatste oude landbouwwerktuigen, – machines en handgereedschappen uit de voormalige expositieruimte van de Historische Vereniging Old Reurle bij Familiepark Cactus Oase weg, die inmiddels door Anny en Bert van der Meer grotendeels ontmanteld is.

Door Jan Hendriksen

Een deel van de tientallen oude landbouwwerktuigen, -machines en andere voorwerpen vond in de afgelopen tijd een weg naar andere regionale musea. Dik Nijenhuis die namens de ‘kasploeg’ van Old Reurle vele jaren de leiding had over de vrijwilligersgroep die de expositie exploiteerde: “Wij hadden Jong Gelre Ruurlo benaderd omdat de jongeren in het najaar steevast een oud ijzeractie organiseren. We gunden hun de laatste resten die niet naar de voormalige eigenaren terug gingen.” Yke van Tuil van Jong Gelre Ruurlo was maar wat blij met de ‘schenking’ van Old Reurle. “Het was een beste klus om alle machines en werktuigen naar de verzamel-locatie bij Sturris te brengen. Daar hebben we verschillende werktuigen ontmanteld, omdat die nog door een paard werden voortgetrokken en we het houten inspannen van het ijzer moesten verwijderen.”

Jammer
Bij de ontmanteling bij de Cactus Oase stak Marlou Leusink ook haar handen flink uit de mouwen. “Ik vind het wel ontzettend jammer dat de expositie verloren is gegaan. Het was toch een mooi tijdsbeeld hoe er vroeger ‘geboerd’ werd.” Marlou vertelt dit terwijl haar vriend Harm Bruil met een bobcat een van oude werktuigen naar buiten sleept. Ruim twintig leden van Jong Gelre Ruurlo struinden afgelopen zaterdag het Ruurlose buitengebied huis aan huis af voor de inzamelingsactie van oud ijzer. Hoeveel ton aan oud ijzer de actie heeft opgebracht kon Yke van Tuil nog niet aangeven. “We hebben de weegbonnen nog niet binnen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant