De vrijwilligers van de kasgroep van Old Reurle tussen de oude machines die naar de oud-ijzeractie van Jong Gelre Ruurlo gaan. Vlnr. Arend Megelink, Ap Ooyman, Jan Lijftogt, Jan Dijkman, Hendrik Jan Halfman, Arnold Hissink en Dik Nijenhuis. Foto: Jan Hendriksen

De vrijwilligers van de kasgroep van Old Reurle tussen de oude machines die naar de oud-ijzeractie van Jong Gelre Ruurlo gaan. Vlnr. Arend Megelink, Ap Ooyman, Jan Lijftogt, Jan Dijkman, Hendrik Jan Halfman, Arnold Hissink en Dik Nijenhuis. Foto: Jan Hendriksen


Old Reurle met laatste deel ontmanteling expositieruimte bezig

Cultuur

RUURLO – Het doet de mannen zichtbaar iets nu ze met het laatste deel van de ontmanteling van de expositieruimte van de Historische Vereniging Old Reurle in de voormalige ruimte van Belevingspark CactusOase bezig zijn.

Door Jan Hendriksen

Op de eerste dinsdagmiddag van de maand kwam de ‘kasgroep’ van Old Reurle steevast bij elkaar om in de expositieruimte allerlei klusjes uit te voeren. Men is op deze eerste julidinsdagmiddag bezig met de afbraak van de dwarsdoorsnede van de boerderij en de schoolklas. En dat doet de ploeg onder leiding van Dik Nijenhuis zichtbaar iets. Het was hun levenswerk. Vele jaren heeft de groep bestaande uit Dik Nijenhuis, Ap Ooyman, Jan Lijftogt, Jan Dijkman, Hendrik Jan Halfman, Arnold Hissink en Arend Megelink de handen uit de mouwen gestoken. Toen vorig jaar duidelijk werd dat Anny en Bert van der Meer hun belevingspark zouden sluiten, was de grote vraag voor Old Reurle: gaan we op zoek naar een nieuwe ruimte of zetten we een punt achter onze expositieruimte? “We hebben nog een poging gedaan om een nieuwe expositieruimte te vinden. Maar die hebben we uiteindelijk niet kunnen vinden. Ook was de grote vraag: hebben we de mankracht en financiële middelen binnen onze vereniging voor handen om een expositie te kunnen exploiteren? Als snel werd duidelijk dat dit ook een groot probleem zou worden. Onze leden zijn veelal op leeftijd. En de eisen om een expositieruimte in te richten zijn fors. Er zou voor een sanitair gedeelte voor zowel validen als invaliden gezorgd moeten worden. We hebben dan ook vrij snel besloten om een streep onder onze expositie te zetten. Dat deed zeer. Zeker bij de vrijwilligers van de ‘kasploeg’ zoals de vrijwilligers werden omschreven”, zo verklaart voorzitter Geert klein Bluemink van Old Reurle.

‘Het aanbod
van Anny en
Bert van der
Meer kwam als
een geschenk
uit de hemel’

Regionaal
Een deel van de tientallen oude landbouwwerktuigen, -machines en andere voorwerpen vond een weg naar andere regionale musea zoals Het Aangespannen Landbouwwerktuig in het Twentse Lonneker. Maar ook naar het museum van Erve Kots in Lievelde en Smedekinck in Zelhem gingen enkele werktuigen, machines en voorwerpen, evenals naar het Zuivelmuseum in Wapenveld. Eind deze maand zullen jongeren van de Ruurlose plattelandsjongerenorganisatie Jong Gelre de laatste machines en werktuigen ophalen. Klein Bluemink: “Wij hebben Jong Gelre benaderd omdat de jongeren in het najaar steevast een oudijzeractie organiseren. Zo pikken zij hun graantje mee.”

Gestadig
Sinds 2000 had Old Reurle een vaste stek bij Belevingspark CactusOase, maar Anny en Bert van der Meer besloten hun park te sluiten. Sinds de opening was de verzameling gestadig uitgebreid tot maar liefst ruim 450 landbouwmachines/werktuigen/voorwerpen. Verder had Old Reurle in 2011 een dwarsdoorsnede van een boerderij uit de jaren rond 1950 nagebouwd en in 2014 een bakoven. In 2015 werd nog een klaslokaal oude stijl ingericht. “Toen we eind vorige eeuw op zoek waren naar een expositieruimte omdat onder meer ons lid Jan Oonk privé over een grote verzameling oude werktuigen en gereedschappen beschikte, kwam het aanbod van Anny en Bert van der Meer als een geschenk uit de hemel. Door van hun kasruimte gebruik te maken konden we zonder veel voorwaarden meeliften op het succes van hun unieke toen nog geheten familiepark. Zo hoefden we geen huur te betalen”, zegt Klein Bluemink. “De expositie vormde voor Anny en Bert van der Meer een prachtige aanvulling op hun parkactiviteiten. Het mes sneed zo aan twee kanten. Maar helaas is daar nu een eind aan gekomen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant