Vorige week kwam bij nader onderzoek er veel aardewerk uit de bodem en een kleipijpje dat te dateren is tussen 1746 en 1759.

Vorige week kwam bij nader onderzoek er veel aardewerk uit de bodem en een kleipijpje dat te dateren is tussen 1746 en 1759.

Veel aardewerk en een waterput blootgelegd

Cultuur

RUURLO – Zoals vorige week in Achterhoek Nieuws vermeld, wordt er momenteel een archeologische opgraving door Econsultancy, in opdracht van de gemeente Berkelland, uitgevoerd op bedrijventerrein Everskamp. Op het terrein waar ooit Erf Wissink heeft gestaan, werd eerst een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Vorige week kwam er bij nader onderzoek veel aardewerk uit de bodem en een kleipijpje dat te dateren is tussen 1746 en 1759. Een groot deel van het aardewerk stamt van na deze periode maar wellicht is een deel ook ouder maar dat wordt nog in detail onderzocht. En er zijn diverse grote paalkuilen blootgelegd. 

Door Jan Hendriksen

Tijdens het proefsleuvenonderzoek werd al een spoor aangetroffen, dat vermoedelijk een waterput betrof. De put lag waarschijnlijk midden op het eilandje behorend tot het naastgelegen erf De Vente. Deze put zal nog laagsgewijs worden opgegraven. Mogelijk is er onder het oppervlak nog hout bewaard van de oorspronkelijke constructie. Omdat het grondwater binnen het terrein behoorlijk hoog staat kan hout tot soms wel honderden jaren bewaard blijven. Ook werd er een aantal muurtjes gevonden. Waarschijnlijk gaat het om de fundering van een bijgebouw van Erf Wissink. “Aan de bakstenen is te zien dat het geen heel oud muurtje zal zijn geweest. Waarschijnlijk stamt deze constructie uit de laatste fase van het erf Wissink”, zo verklaarde projectieleider Iris Rom van Econsultancy vorig week tijdens de onderzoekwerkzaamheden. Ook zijn er volgens Rom waarschijnlijk rondom Erf Wissink grachten – perceelgreppels geweest, die zijn dichtgegooid. “Op de kaart uit 1893 is deze gracht/greppel nog te zien en die was op dat moment dus nog open. Vondstmateriaal kan meer vertellen over wanneer deze gracht voor het eerst is uitgegraven.”

Kaarten
Op een kaart uit 1893 zijn boerenerf Wissink en het naastgelegen boerenerf de Vente te zien. “Op dat moment was de gracht om de Vente wel al gedempt. Boerenerf Wissink heeft tot in ieder geval 1922 in het plangebied gestaan. Op historisch kaartmateriaal uit 1925 en recenter is deze boerderij niet meer zichtbaar. Verder is weinig bekend over dit erf”, zo vertelt Rom. Het is mogelijk dat in het plangebied nog voorgangers van Erf Wissink hebben gestaan die dateren uit de Middeleeuwen. “Helaas zijn er geen historische kaarten beschikbaar die iets vertellen over de bewoning van het plangebied in de Middeleeuwen. Wellicht gaat de bewoning van het plangebied zelfs veel verder terug tot in de IJzertijd.”

De Vente
Op het naastgelegen terrein aan de oostzijde is onderzoek uitgevoerd in 2007 naar boerderij de Vente. Uit onderzoek is toen gebleken dat dit erf vanaf de Middeleeuwen bewoond is geweest. Dit zijn echter niet de oudste sporen van bewoning die gevonden zijn. Ook is de vroegmiddeleeuwse voorganger van deze boerderij aangetroffen in de vorm van paalsporen van een Gasselte B woonstalhuis. Daarnaast is er zelfs één fragment aardewerk uit de late ijzertijd en zijn er enkele sporen uit dezelfde periode aangetroffen. De Venteboer was behalve een herenboer ook ‘markerichter’ in Ruurlo. De markerichter was meestal verantwoordelijk voor de jurisdictie, stemrecht, armenzorg en brandbestrijding. De toenemende rol van de Venteboer blijkt uit de ontwikkelingsgeschiedenis van het erf ‘de Vente’, dat op een bepaald moment zelfs was omgeven door een gracht. Ook was het erf in latere tijden mogelijk (licht) versterkt.

Volgens onderzoek zijn er waarschijnlijk rondom Erf Wissink grachten – perceel greppels geweest die zijn dichtgegooid. Foto's: Econsultancy.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant