Het kunstwerk van Hans Nijmeijer in  wording. Foto: Hans Nijmeijer
Het kunstwerk van Hans Nijmeijer in wording. Foto: Hans Nijmeijer

Veertien kunstenaars bewerken een Berkellandse eik

Cultuur

BORCULO - Hij stond al een tijdje op het wenslijstje van houtkunstenaar Dolf Bierhuizen uit Borculo, de dode zomereik aan ’t Rijkenbarg in Ruurlo. Zijn kunstzinnig plan was om de boom in stukken te zagen en het hout te laten bewerken door bevriende kunstenaars. Uiteindelijk kreeg hij vijftien positieve reacties op zijn uitnodigingen. Een deelnemer echter moest helaas afhaken.

Door Rob Weeber

De betreffende zomereik werd op 17 februari 2022 door de gemeente omgehaald. De circa 110 jaar oude, dode zomereik had een omtrek aan de basis van 3,60 m en was 20 meter hoog. Iedere deelnemende kunstenaar kreeg een stukje boom waaraan ze vanaf zondag 3 juli bij Boerderijmuseum De Lebbenbrugge gewerkt hebben. Nu alle kunstwerken klaar zijn, volgt er een reizende expositie met startpunt gemeentehuis in Borculo. “We zijn erg blij dat de gemeente bij uitzondering de eik ter beschikking heeft gesteld. Dat is iets wat ze normaliter niet doen,” legt initiatiefnemer Bierhuizen uit. “Mooi is ook dat de deelnemende kunstenaars uit eigen zak een nieuwe koningslinde aan de gemeente geschonken hebben.”

Aan de expositie werken veertien kunstenaars mee die allemaal verschillende disciplines hebben, variërend van houtbewerking tot metaalbewerking, bronsgieten en keramiek. De niet-houtbewerkers maken een compilatie van hun materiaal met het hout. De openingsexpositie in het gemeentehuis is woensdag 4 januari 10.30 uur. Wethouder Betsy Wormgoor geeft daarbij acte de présence. De kunstwerken blijven tot en met 31 maart in het gemeentehuis hangen. Daarna verhuizen ze naar Eibergen, naar het boerderijtje nabij de Mallumse Molen, waar ze van 4 april tot en met 30 juni te bewonderen zijn. De volgende expositielocatie is het Filter van het Natuurpark Kronenkamp in Neede, waar ze van 4 juli tot en met 29 september hangen.

Voor de periode van 4 oktober tot en met 29 december 2023 is men nog op zoek naar een geschikte ruimte in Ruurlo. Ideeën zijn welkom en kunnen worden doorgegeven aan Dolf Bierhuizen, abierhuizen@gmail.com.

Het kunstwerk van Hans Nijmeijer in  wording. Foto: Hans Nijmeijer

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant