Onder toeziend oog van wandelaars en opa Hans en vader Michiel blies Dylan Klein Willink (vlnr) op zijn midwinterhoorn. Foto: Jan Hendriksen

Onder toeziend oog van wandelaars en opa Hans en vader Michiel blies Dylan Klein Willink (vlnr) op zijn midwinterhoorn. Foto: Jan Hendriksen

Zeshonderd deelnemers bij Reurlse Midwinterhoarnwandeling

Cultuur

RUURLO – Het midwinterhoornblazen is sinds 2013 geplaatst op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dat betekent dat het midwinterhoornblazen is erkend als een levende traditie die in het verleden van generatie op generatie is doorgegeven. Maar ook anno 2022 wordt deze levende traditie op de volgende generatie doorgegeven. Een prachtig voorbeeld hiervan is de familie Klein Willink uit Borculo die als leden van de Reurlse Midwinterhoarnblaozers het sonore geluid van de hoorns zondag lieten horen tijdens de 23ste editie van de Reurlse Midwinterhoarnwandeling.

Door Jan Hendriksen

Terwijl de vuurkorven en de houtblokken nog wat worden ‘opgestookt’ en vrijwilligers van Buurtvereniging De Bruil en Omstreken in slagorde klaar staan om de wandelaars van een natje en droogje te voorzien in de koek- en zopietent aan de Hillebrandsweg zet de veertienjarige Dylan Klein Willink gehuld in een blauwe kiel de midwinterhoorn aan zijn lippen. Op deze miezerige Eerste Adventszondag mag er weer naar traditie op de hoorn geblazen worden. De eerste tonen van Dylan zijn nog wat onwennig. Maar naar gelang de dag vordert slaagt de jongste telg van de familie er volop in om de juiste tonen te laten horen. Afwisselend blaast zijn vader Michiel (42) en ‘opa’ Hans Klein Willink (67) ook op ieders eigen hoorn. Want gelijktijdig blazen is uit den boze.

Inmiddels staat voorzitter Dennis Ribbers van de Reurlse Midwinterhoarnblaozers een verslaggeefster van Omroep Gelderland te woord en kunnen Dineke Vrielink en Gerrie Kettelerij de ene na de andere wandelaar verwelkomen in hun glazen huisje bij De Heikmap waar de deelnamekaartjes worden verkocht. In totaal kunnen beide kaartverkoopsters zeshonderd wandelaars verwelkomen. Dat zijn er wel eens meer geweest bij de 22 voorgaande edities. “Maar het weer zat ons vandaag een beetje tegen”, zo liet Vrielink na afloop van de wandeling weten. Maar liefst 35 midwinterhoornblazers hadden zich verdeeld over de drie wandelroutes die een lengte van zes, veertien en negentien kilometer hadden. Naast de Ruurlose midwinterhoornblazers verleenden ook hoornblazers uit Zelhem, Geesteren, Eibergen, Kotten en Aalten medewerking aan de wandeling.
Al voor de komst van het christendom werd er op de midwinterhoorn geblazen. Dit gebeurde voornamelijk om de vruchtbaarheidsgeest aan te roepen en de geesten te verjagen. Na de komst van het christendom werd hier het aankondigen van de geboorte van Christus aan toegevoegd.

Gezoem
De 23ste editie van de Reurls Midwinterhoarnwandeling werd zondag vanaf De Heikamp niet alleen iets ‘verstoord’ door regen. Ook het ‘gezoem’ van de motordeelnemers aan de Off the Roadrit, die vanaf de Varsselse Molen in de nabij gelegen Hengelose buurtschap Varssel werd verreden, was op de achtergrond te horen. “Soms prijken beide evenementen gelijktijdig op de agenda in het geval als de Eerste Adventszondag op de laatste zondag van november valt. Maar volgend jaar valt de Eerste Adventszondag in december. En dan zal er geen ‘gezoem’ van motoren maar alleen het sonore geluid van de midwinterhoorns te horen zijn”, zo keek Dineke Vrielink vooruit. De Reurlse Midwinterhoarnwandeling is een gezamenlijk intiatief van De Heikamp, Buurtvereniging De Bruil en Omstreken, Staatsbosbeheer, de Reurlse Midwinterhoarnbloazers en VVV Ruurlo.

Voor meer foto’s: zie de website www.achterhoekfoto.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant