Vorige week vond de generale repetitie van Reurle Live plaats. Foto: Jan Hendriksen

Vorige week vond de generale repetitie van Reurle Live plaats. Foto: Jan Hendriksen

Reurle Live beleeft voorlopig laatste editie met ‘The best of’

Cultuur

Laura Temmink en Rob Hulshof ‘dragende’ krachten achter muzikaal festijn

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Sinds maart van dit jaar wordt er voor de laatste Reurle Live iedere vrijdagavond hard gerepeteerd in het tot oefenruimte omgebouwde café Nijenhuis op de hoek van de Batsdijk en de Tolhutterweg. Er is een repertoire samengesteld uit de voorafgaande Reurle Live sessies onder het motto ‘The best of Reurle Live’. Dat staat garant voor een gevarieerde muziekavond. Er zijn ook hits uit 2022 toegevoegd aan het programma, dus is er op de Blikmansweide voor elk wat wils op donderdagavond 8 september, de openingsavond van de Septemberfeesten 2022.

Aan Reurle Live hebben door de jaren heen al veel Ruurloërs meegewerkt. Ook dit jaar staan er weer nieuwe, verrassende gezichten op het podium en het is dan ook geen wonder dat dit evenement veel lokale bezoekers trekt. De organisatoren verwachten een volle tent voor deze fantastische muzikale avond met Reurlsen voor Reurle met nog gratis toegang ook.
Een evenement als Reurle Live is alleen te organiseren als er voldoende lokale artiesten en muzikanten bereid zijn om enkele maanden samen te repeteren. En dat is ook dit jaar weer gelukt. Een stel puike muzikanten, een groep verrassende zangers en zangeressen en een blazerssectie die van wanten weet. Dát zijn de ingrediënten voor deze voorlopig als laatste aangekondigde Reurle Live, Het staat als een huis zo bleek onlangs tijdens een generale repetitie in zaal De Keizerskroon.
Natuurlijk is zo’n evenement niet mogelijk zonder enkele ‘dragende krachten’. In aanloop naar de vijfde editie van Reurle Live maken we kennis met twee van de mensen die (bijna) vanaf de eerste editie in 2014 betrokken waren bij Reurle Live, te weten Laura Temmink en Rob Hulshof.

- Wie zijn Laura Temmink en Rob Hulshof?
Laura Temmink: “Ik ben een 25-jarige vrouw die niet graag stilzit. Dat blijkt wel uit mijn dagelijks leven. Ik werk parttime als maatschappelijk werker en zorgcoördinator bij GGMD voor doven, slechthorenden en mensen met gehoorstoornissen. Daarnaast ben ik bezig met mijn tweede en derde hbo- opleiding namelijk de opleiding tot Tolk Nederlandse gebarentaal en Leraar Nederlandse gebarentaal. Naast mijn hobby om te zingen, wat ik helaas alleen doe met Reurle Live, probeer ik drie keer in de week in de sportschool te staan om gezond en fit te blijven en lekker in mijn vel te zitten. Ook van een wijntje of festival op zijn tijd word ik gelukkig.”
Rob Hulshof: “Als geboren Borculoër ben ik in 2009 in Ruurlo komen wonen. De verhuizing was vanwege mijn baan in Lochem, waar ik nog altijd werk. Ik kwam toen terug in de Achterhoek na acht jaar Nijmegen. Dat ik Ruurlo kwam wonen, was niet geheel toevallig. Onder meer door de Ruurlose band Real Time, waar ik toen in speelde, had ik al een positieve indruk over Ruurlo.”

- Op welke wijze ben je betrokken geraakt bij Reurle Live?
Laura Temmink: “Het eerste jaar van Reurle Live is ondertussen een hele tijd geleden. Destijds woonde ik nog bij mijn ouders en wees mijn moeder mij op een krantenartikel. Je kon jezelf opgeven door een e-mail te sturen naar Peter Tesselaar met daarbij vermeld of je zingt of welk instrument je bespeelt. Met zwetende oksels van de zenuwen heb ik mij toen met wat aanmoediging van mijn ouders ingeschreven. Ik was zestien jaar oud toen ik in 2013 voor het eerst meedeed.”
Rob Hulshof: “In 2013 werd ik gevraagd om basgitaar te komen spelen bij de eerste editie van Reurle Live, omdat op de meeste repetities geen bassist kon komen. In die eerste editie waren we uiteindelijk met genoeg bassisten en ik heb het openingsnummer nog meegespeeld op trombone. Voor de editie van 2014 werd ik gevraagd voor de Muziek-commissie, waar ik (uiteraard) ‘ja’ tegen heb gezegd. Ik heb dat jaar de algemene muzikale leiding op me genomen. Dit vond ik erg leuk om te doen, omdat ik zo al mijn muzikale ervaring kon overdragen aan anderen. Voor de Reurle Live edities van 2015, 2017 en 2020/2022 werd mij gevraagd dit weer te doen. Zo werd ik zowel basgitarist als muzikaal leider bij Reurle Live. Ook voor deze laatste editie heb ik me weer ingezet om te zorgen dat iedereen weet wat van hem of haar wordt verwacht. Als de nummers zijn gekozen en ik daar de juiste mp3-bestanden bij heb gezocht, wordt dit verdeeld onder de deelnemers. Bladmuziek is lang niet altijd voorhanden of bruikbaar. Daarom moet ik dat zelf uitwerken. Voor de meeste deelnemers is dit de zangtekst met een akkoorenschema, maar de blaasmuzikanten hebben bladmuziek met noten nodig. Dat is erg tijdrovend om uit te schrijven. Zo heb ik door de jaren heen menig nummer zelf uitgewerkt. Daarnaast veel tijd besteed aan repetities en alles daaromheen wat ook moet gebeuren. Als muziek niet zo’n grote hobby van me was (en nog steeds is), had ik dit denk ik niet volgehouden.”

- Is muziek je grootste passie?
Laura Temmink: “Muziek is zeker één van mijn grootste passies. Soms vind ik het jammer dat ik er niet veel mee doe. Zingen is voor mij iets waar ik gelukkig van word, waar ik mijn emotie in kan uiten en iets wat ik met mijn vader deel. Wat niet veel mensen van mij weten is dat ik ontzettend kan genieten van een autorit met mijn vader waarin we op vol volume muziek opzetten en we samen meeblèren met de teksten. André Hazes is dan toch één van onze favorieten.”
Rob Hulshof: “Zie bovenstaand antwoord”

- Waar bestaat je inbreng voor Reurle Live dit jaar uit?
Laura Temmink: “Dit jaar is voor mij anders gelopen dan voorgaande jaren. Ik heb eerdere jaren alleen gezongen onder begeleiding van verschillende zangcoaches. Helaas is het de commissie en deelnemers van Reurle Live niet gelukt om dit jaar een passende zangcoach te vinden. Het ontbreken van een zangcoach en een ontzettend drukke commissie hebben ervoor gezorgd dat ik het stuk van de zang op mij heb genomen. Er zit een behoorlijk geregel achter: de verdeling van stemmen, uitzoeken van nummers, plannen van extra repetitieavonden, etc. Gelukkig hebben we bij Reurle Live ontzettend goede zangers en zangeressen, waardoor we er dit jaar zonder zangcoach een succes van gaan maken.”
Rob Hulshof: “Zie bovenstaand antwoord.”

- Aan welke editie van Reurle Live bewaar je de mooiste herinnering(en)?
Laura Temmink: “Dat is het eerste jaar geweest waarin ik een nummer van Anouk heb gezongen. De eerste keer dat ik echt kon genieten van op het podium staan, de keer dat het genieten de zenuwen overtrof. Maar eigenlijk heb ik aan alle edities mooie herinneringen. In de vijf edities die er zijn geweest heb ik veel mensen zien komen en gaan, veel mooie mensen leren kennen en ontzettend veel van iedereen mogen leren met betrekking tot zang en samen muziek maken.”
Rob Hulshof: “De voorgaande edities van Reurle Live waren voor mij allemaal mooi; elk met zijn eigen verhaal.Toch was de eerste versie wellicht het meest bijzonder. Tijdens de repetities was toen een serieuze crisis ontstaan, waardoor er bijna helemaal geen Reurle Live zou zijn. Deze werd uiteindelijk omgezet naar een optreden waarbij het enthousiasme er bij de deelnemers aan alle kanten van afspatte. Wat een contrast! En dat in een bomvolle tent waarbij de bezoekers eigenlijk niet wisten wat ze konden verwachten. In november van dat jaar werd me nog steeds gevraagd of er een tweede Reurle Live zou komen? Nou en of die er kwam!”

- De organisatorische commissie van Reurle Live onder auspiciën van Oranjevereniging Ruurlo heeft aangekondigd te gaan stoppen. Vindt je dat jammer?
Laura Temmink: “Natuurlijk vind ik dat jammer. Ik heb vijf mooie jaren mogen genieten van de mensen, repetities en optredens van Reurle Live. Voor het publiek is het één avond maar als deelnemers van Reurle Live ben je maanden aan het oefenen. De maanden aan gezellige repetities ga ik absoluut missen.”
Rob Hulshof: “Ik ben één van de mensen die gezegd hebben dat dit de laatste keer is. Misschien jammer, maar een volgend keer mogen anderen het regelen.”

- In welke vorm zou Reurle Live volgend jaar een ‘doorstart’ kunnen maken?
Laura Temmink: “Onder de deelnemers heb ik tijdens het repetitieweekend een idee gehoord. Maar het is aan hen om dat openbaar te maken, mochten ze het doorzetten. Als het een doorstart gaat maken, wat ik ontzettend hoop, dan zal het echt een nieuw concept moeten worden. Het zijn vijf ontzettend mooie jaren geweest maar de donderdagavond van het septemberfeest mag nu nieuw leven worden ingeblazen. Wat mij betreft blijft het een muzikale avond voor Reurle door Reurle. Mocht je een leuk, muzikaal idee hebben laat het dan vooral weten.”
Rob Hulshof: “Dit laat ik graag aan een volgende generatie over.”

Reurle-Live editie 2014 met op de voorgrand de gitaristen (v.l.n.r.) Rik Kamperman, Wim Weernink, Martin Drenth en Rob Hulshof. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo