Detail van het portret van Vladlena Sandu, gemaakt door Gabriëlle Westra. Foto: Gabriëlle Westra

Detail van het portret van Vladlena Sandu, gemaakt door Gabriëlle Westra. Foto: Gabriëlle Westra

De ‘Verre Gezichten..’ komen steeds dichterbij

Cultuur

RUURLO - Nog maar enkele weken en dan wordt de expositie ‘Verre Gezichten Dichtbij’ in Ruurlo geopend. Deze derde expositie in De Smidse heeft een heel bijzonder karakter, zij staat in het teken van de verbinding en samenwerking van Nederlandse kunstenaars met gevluchte kunstenaars die in ons land werkzaam zijn. Een van die combinaties wordt gevormd door Gabriëlle Westra en Vladlena Sandu.

Door Rob Weeber

Master of Painting en beeldhouwster Gabriëlle Westra (1990) nam ook al deel aan de vorige expositie ‘Good Looking’. Zij is verder bekend van onder meer het winnende portret van het programma ‘Sterren op het doek’ editie 2022, waar ze de journalist en documentairemaker Sinan Can portretteerde. Zijn reactie op haar portret, ‘Veel facetten van mijn leven komen in dit portret samen.’, was misschien wel een van de mooiste complimenten die ze over haar werk mocht ontvangen. “In mijn werk probeer ik juist het verhaal van de mens weer te geven door naast het portret ook de achtergrond ‘in te kleuren’. Een portret is namelijk meer dan alleen een gezicht.”

Vladlena Sandu
Voor de expositie ging Gabrielle de verbinding aan met de in Amsterdam wonende Vladlena Sandu. Vladlena, geboren in 1982 op de Krim, bracht een deel van haar jeugd door in Grozny, de hoofdstad van de Tsjetsjeense Republiek. Als gevolg van de Eerste Tsjetsjeense oorlog (1994-1996) vluchtte ze naar Rusland. Toen Rusland Oekraïne binnenviel, vluchtte ze vervolgens naar Nederland. Vladlena is bekend van haar film ‘Holy God’ uit 2016, een autobiografisch werk dat over haar oorlogstrauma gaat. De film wordt ook op de expositie getoond.

Minimalistisch portret
Gabriëlle kende Vladlena niet, maar zocht haar op in Amsterdam en kwam tot een opmerkelijke conclusie. “Wat me opviel was dat ze heel open over kunst in het algemeen en over haar eigen werk praatte. Over haar privéleven en haar belevenissen echter was ze moeilijk benaderbaar. Mijn portret is daardoor minimalistisch geworden. Dat zie je terug in de gezichtsuitdrukking en in het ontbreken van extra’s op de achtergrond.” Toch was de ontmoeting inspirerend genoeg om het contact aan te houden, zoals ze al eerder ook met andere gevluchte kunstenaars deed. Op de expositie is bijvoorbeeld ook een portret van haar te zien van de Oekraïense Yulia Valieva die haar land ontvluchtte en in Heerenveen terechtkwam.
Sinds korte tijd is Gabriëlle ook bezig met beeldhouwen. “Ik rond op dit moment mijn eerste opleiding af. Hoe mijn werk er straks uit komt te zien, weet ik nog niet. Dat zal zich moeten ontwikkelen. Ook besteed ik nog de meeste tijd aan mijn schilderwerk.”
Meer over het leven en werk van Gabriëlle Westra is te vinden op haar website.

De expositie ‘Verre Gezichten Dichtbij’ is te bezoeken van 9 mei t/m 22 juni, dagelijks (behalve op maandag), van 11.00 tot 17.00 uur in De Smidse, De Smidse 1,Ruurlo. Zie ook de website.


goodlookinginruurlo.nl/verregezichten/
www.gabriellewestra.com/

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant