Schoorsteen op het voormalige KTV-complex. Foto: Rob Stevens
Schoorsteen op het voormalige KTV-complex. Foto: Rob Stevens

Schoorsteen als monument

Cultuur

EIBERGEN - Midden in de wijk ‘Op de Bleek’ in Eibergen staan de voormalige machinekamer met schoorsteen en drukketel van de KTV Eibergen. Het complex maakt vroeger deel uit van de vroegere Koninklijke Textiel Veredelingsindustrie (KTV).

Door Rob Stevens

De monumenten zijn nu voorgedragen als mogelijk gemeentelijk monument. Nader cultuurhistorisch onderzoek moet uitwijzen of er inderdaad voldoende monumentwaarden aanwezig zijn om het pand op te nemen op de gemeentelijke monumentenlijst.

In 1830 werd door de familie Ten Cate in Eibergen een blekerij gestart die zich in de loop der jaren ontwikkelde van stoomblekerij tot textielveredelingsfabriek. In dit tijdperk ontwikkelde het thuiswerk van de wevers op de boerderij tot een industriële bezigheid.
De Belg Bouquié haalde de wevers en hun getouwen vanuit hun boerderijen naar de ‘Kastanjefabriek’ (nu het gelijknamige hotel), waar ongestoord en georganiseerd aan de productie van textiel gewerkt kon worden. Hij regelde een brug over de Berkel voor de noodzakelijke verbindingen over de weg.
Daarna kwam er behoefte aan de veredeling van de stoffen, zodat de Eibergse Stoomblekerij, later de KTV, een stempel op de Eibergse geschiedenis kon drukken. In 2005 ging het bedrijf failliet.

Schoorsteen op het voormalige KTV-complex. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo