De meer dan honderd bezoekers zorgden ervoor dat alle stoelen in de Dorpskerk waren bezet. Foto: PR

De meer dan honderd bezoekers zorgden ervoor dat alle stoelen in de Dorpskerk waren bezet. Foto: PR

Volle Dorpskerk luistert geboeid naar indringend Paasoratorium

Cultuur

RUURLO –  Een volle Dorpskerk genoot zondagavond 10 april van de uitvoering van het paasoratorium ‘Het lam dat ons doet leven’. De cantorij van de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem, aangevuld met een twintigtal gastzangers, wist iedereen te boeien en te raken. In dit paasoratorium wordt het hele paasverhaal verteld, vanaf de intocht in Jeruzalem tot en met de opstanding van Jezus.

Componist en dirigent Dirk Zwart zei vorige week in Achterhoek Nieuws toen wij hem vroegen wat hij hoopte te bereiken met dit paasoratorium: “Ik hoop, dat het verhaal bij de mensen binnenkomt.” Die hoop werd zondagavond ruim bewaarheid. Robert de Boer op trompet en Martin van Heerde op orgel droegen met hun muziek op een heel indringende wijze bij aan een aantal pakkende passages. Dirk Zwart begeleidde zelf op de vleugel. Sommige refreinen mochten de bezoekers meezingen, waardoor zij nog meer het verhaal werden ‘ingezogen’. Ria Borkent schreef dertien pakkende liedteksten waarin hedendaagse woorden voorkwamen als ‘stiletto’ en ‘terrorist’. Die verwacht men niet in het lijdensverhaal; ze gaven de liedteksten extra kracht. Ds. Anneke de Hoop verzorgde de verbindende Bijbellezingen.

Kippenvel
De begeleidingen sloten naadloos aan bij de beleving en de inhoud van de tekst, waardoor het geheel een indringend en expressief karakter kreeg. Mensen vinden het vaak moeilijk te verwoorden wat er soms door hen heen gaat als ze het Paasoratorium ‘beleven’. Neem de tekst over de gevangenneming van Jezus in de hof van Getsemane. De inleiding van de piano en trompet en de felle mannenstemmen zorgden ervoor dat men op het puntje van je stoel zat. “Uitgetrokken zijn ze met zwaarden en stokken als tegen een terrorist”, klinken de mannen fel en als tegenstelling komt het koor, steeds zachter wordend met: ‘Ik ben het, zegt de Heer, de mens die jullie zoeken…’ Niet alleen de bezoekers, maar ook de koorleden zelf, kregen er kippenvel van.

Aarzeling
Toen Dirk Zwart indertijd werd gevraagd een ‘passion’ te schrijven, aarzelde hij aanvankelijk. Het is nogal wat. Gelukkig heeft hij tijdig die aarzeling overwonnen. Het resultaat mag er zijn. Het was goed dat de bezoekers na afloop nog een tijdje konden napraten met een kopje koffie. Velen maakten daar gebruik van. Zij kijken nu alweer uit naar een herhaling volgend jaar met Pasen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant