Het was zaterdag prachtig weer voor de recordpoging. Het waaide namelijk zo hard dat de Agneta molen zelfs zonder zeilen kon draaien. Foto: PR.

Het was zaterdag prachtig weer voor de recordpoging. Het waaide namelijk zo hard dat de Agneta molen zelfs zonder zeilen kon draaien. Foto: PR.

Met inbreng van Ruurlose Agneta molen

Cultuur

RUURLO – De Ruurlose Agneta molen heeft afgelopen zaterdagmorgen bijgedragen aan de succesvolle wereldrecordpoging van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Tussen elf en twaalf draaiden de wieken van de Agneta molen namelijk volop. De recordpoging om zoveel mogelijk molens in de wereld gelijktijdig te laten draaien (850) vond plaats in het kader van het Jaar van de Molenaar. Dit jaar viert het Gilde van Vrijwillige Molenaars namelijk het vijftigjarig jubileum en heeft daarom 2022 uitgeroepen tot ‘Jaar van de Molenaar’.

Door Jan Hendriksen

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars wilde met deze recordpoging, waaraan ook verscheidene molens in het buitenland deelnamen, het belang van het ambacht van molenaar onderstrepen. Als er geen molenaars zouden zijn, dan zou men ook geen molens kunnen zien draaien. Het gilde wil de interesse voor het ambacht van molenaar vergroten en met deze recordpoging ook jongere molenaars aantrekken, die in de toekomst een opleiding gaan volgen om molenaar te worden. Van de 1.200 molens die in Nederland staan draaiden er zaterdag 850. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars richt zich onder meer op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden. Het gilde telt 2600 leden, waarvan ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden in opleiding zijn, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1200 in ons land bestaande en in bedrijf zijnde historische molens.

Het was zaterdag prachtig weer voor de recordpoging. Het waaide namelijk zo hard dat de Agneta molen zelfs zonder zeilen kon draaien. Het was voor molenaar in opleiding André van Baalen zijn eerste dag op de molen. Molenaar René van Trigt bracht hem de eerste beginselen van het molenaarsambacht bij en samen lieten zij de molen draaien. Ondertussen waren de zagers druk bezig met het zagen van een boom tot een schoor, onderdeel van de staart van een molen. De gastheer ontving tussen de buien door nog enkele gasten en zo was het al met al weer een drukke en gezellige dag op molen Agneta. 

Wie dit ook eens wil meemaken kan op zaterdag tussen 9.00 en 16.00 uur eens de molen binnen lopen. Dan kan men zich laten rondleiden en bijpraten door één van de vrijwilligers. Het molenaarsambacht is een prachtige besteding van de zaterdag en omdat er bij Agneta met een dienstrooster wordt gewerkt, kan men het aantal zaterdagen dat men in de molen is in overleg inplannen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant