De Freule (Renée van Wegberg) in de Steengroeve. Foto: PR
De Freule (Renée van Wegberg) in de Steengroeve. Foto: PR

Freule van Dorth krijgt een eigen gezicht in een omgeving met een historisch decor

Cultuur

‘Ze is excentriek, dwars, opstandig en …. oranjegezind’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Oorspronkelijk stond het theaterspeltakel ‘De Freule’ op de planning voor augustus 2020. De trailer met de hoofdrolspeelster Renée van Wegberg was al gemaakt en is overigens nog steeds te zien op de site van het Steengroevetheater. Maar door corona ging de voorstelling niet door en ook een jaar later niet. “Maar nu is het bijna zo ver. We zijn volop aan de gang met de voorbereidingen”, aldus schrijver en regisseur Jasper Verheugd, die blij en enthousiast is over de vooruitzichten voor 2022.

Theaterspektakel
“Samen met Jan Tekstra hebben we het indrukwekkende boek over de Freule, ‘een allerneeteligts karakter’ bewerkt. Jan heeft daarnaast de muziek geschreven. De voorstelling kun je omschrijven als een filmische rock musical over het turbulente leven en de tragische dood van Freule Judith van Dorth. Het stuk heeft een diversiteit aan muziekstijlen, zoals blues, western, rock en zelfs een psalm. Het levert een fenomenaal theaterspektakel op!” Afgelopen vrijdag kwam een groot deel van de cast bijeen om gezamenlijk het script te lezen. Zo ook de hoofdrolspeler, Renée van de Wegberg. Zij is onder meer bekend van de musical ‘Liesbeth List’, waarmee ze de Musical Award won voor beste vrouwelijke hoofdrol in 2018. De andere hoofdrol is weggelegd voor Steyn de Leeuw, acteur en theatermaker. Hij speelt Engelbert Crookceus, de minnaar van de Freule.

Gefusilleerd
Zonder meteen het plot te willen verraden, begint de musical met de executie van Judith. De Freule had zo’n grote mond dat ze de doodstraf kreeg. Ze was orangiste (oranje-gezind) en nam het op tegen de patriotten. Ze is nog altijd de enige vrouw in Nederland die door een militaire rechtbank ter dood veroordeeld is en gefusilleerd werd. Dat laatste vond plaats in Winterswijk in de Spoorstraat, vlak naast de synagoge. Zes militairen voltrokken het vonnis. Het verhaal gaat overigens dat ze in de kist haar arm nog zou hebben opgeheven, smekend om het genadeschot. Daarbij vatte haar jurk vlam. Consternatie alom. De rest van de voorstelling speelt ze -bijna tot aan het einde- in de jurk met de kogelgaten. Ook de scène met haar legendarische afscheidsbrief wordt fraai uitgebeeld. ‘Zegt een eeuwig vaarwel aan al mijn bekenden.’ Het is de doodskreet van een adellijke vrouw, excentriek, dwars, opstandig en oranjegezind. Haar leven was als een verwarde koortsdroom, vol emoties.

Op zoek naar ….
Hoewel het Steengroevetheater aan de Laan van Hilbelink beschikt over een eigen oefen- en werkruimte, wordt er toch gezocht naar een grotere hal, waar vanaf begin juni tot en met de voorstelling geoefend en gebouwd kan worden. Tevens wordt er nog een meisje van 8 jaar gezocht die de jonge Freule speelt. Liefst een meisje dat op een paard kan rijden. Voor diverse paardrijders is er ook nog plaats, evenals voor dansers. Attributen uit die periode zijn eveneens van harte welkom, want het hele decor dient de tijdsgeest van toen uit te beelden. Dat begint al als je het openluchttheater binnenkomt en de tocht naar beneden begint. Je loopt door een levendige, sfeervolle markt en zo kom je bij de tribunes en het speelveld terecht, met als achtergrond een decor dat zo’n 240 miljoen jaar oud is. De hele ambiance wordt ook perfect uitgelicht.

Streek geschiedenis 
Jasper: “Het boeiende aan dit verhaal is dat het zich afspeelt in de streek, onder andere Winterswijk. Maar ook in Zutphen, Warnsveld, Groenlo en Lichtenvoorde. Het stuk is gebaseerd op ware feiten. Geschiedenis dicht bij huis, maar met landelijke impact. Ik heb dat streekeigene vaker als onderwerp geregisseerd, zoals bij Stork! Hengelo en ‘Het verzet kraakt ’in Almelo. Ik houd van verhalen uit de streek. Het geeft een sfeer van herkenning.”

Voor meer informatie over de voorstelling zie wwww.steengroevetheater.nl of Facebook. Daar kan men zich ook aanmelden als vrijwilliger of voor het beschikbaar stellen van oefenruimte. De voorstelling vindt plaats op 9-10-12-13 augustus. Aanvang 20.30 uur. Kaarten zijn te koop bij Theater De Storm.

Jasper Verheugd al ruim twee jaar in de ban van de Freule. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant