De kinderen en juf Jetske (midden) krijgen uitleg van Ayse Boya. Foto: Arjen Dieperink

De kinderen en juf Jetske (midden) krijgen uitleg van Ayse Boya. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Ruurlose schoolkinderen naar Lochemse synagoge en moskee

Cultuur

LOCHEM/RUURLO -De synagoge aan de Westerwal en de Selimiye moskee aan de Mauritsweg in Lochem kregen vorige week bezoek uit Ruurlo en Marienvelde: 117 schoolkinderen uit de achtste groepen kwamen er kijken. De leerlingen waren afkomstig van de openbare basisscholen De Driesprong, Kerst Zwart, de RK scholen St. Theresia ( Marienvelde) en Dalton Willibrordus en de christelijke basisschool WonderWijs.

Door Arjen Dieperink

Nadat haar leerlingen van Ayse Boya tekst en uitleg hebben gekregen over de Selimiye Moskee vertelt juf Jetske Klein Gunnewiek van groep 7/8 van WonderWijs, dat ze beide geloven eerst in de klas hebben besproken. Het viel haar op dat de 21 kinderen rustig luisterden, het bezoek gaf genoeg indrukken. Het bezoek kwam tot stand in het kader van het Westerborkproject. Dit wordt georganiseerd door de Stichting Westerborkscholen Ruurlo.

Actueel
Voorzitter van de stichting is Joke Cornelissen. “Wij organiseren dit al twintig jaar. Na het bezoek aan de synagoge en de moskee volgt een bezoek aan Westerbork. Het is tegenwoordig door de oorlog in Oekraïne actueler dan ooit. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Wij nodigen ook gastsprekers uit, overlevenden van de Tweede Wereldoorlog om voor de klas over het onderwerp te spreken.” Ondertussen verlaten de kinderen van juf Jetske de gebedsruimte. Ze trekken hun schoenen aan om even later in de recreatieruimte iets te gaan drinken, waarna enkele ouders hen weer met de auto terug naar school brengen.

Belofte maakt schuld
Ayse Boya die alle kinderen in de moskee rondleidde, bracht een tegenbezoek aan een van de scholen. “Vorige week (21 maart-AD) beloofde ik de leerlingen van de Kerst Zwartschool tijdens de rondleiding groep 8b turks fruit. Afgelopen maandag ben ik ernaartoe gegaan om hen daarop te trakteren”, aldus Ayse Boya.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant