Ksenia speelt zij zagen oorlog In Ruurlo. Foto: PR
Ksenia speelt zij zagen oorlog In Ruurlo. Foto: PR

Zij zagen Oorlog in Ruurlo

Cultuur

RUURLO - Op 1 april 1945 werd Ruurlo bevrijd door de Britten. Ter ere daarvan speelt de in Oost-Oekraïne geboren Ksenia op die datum dit jaar haar bekroonde theatervoorstelling ‘Zij Zagen Oorlog’ in reizende uitvoering in een schuur aan de Berenschotweg in Ruurlo. Dat gebeurt op 1 april, vanaf 20.00 uur. Een voorstelling van zeventig minuten, met liederen en geacteerde vertellingen. 

Opdat we nooit vergeten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en ook hier pas tot stand kwam na hulp van buitenaf. ‘Wat zou u doen als oorlog u overvalt? Wilt u sterven voor uw vrijheid? Voor uw idealen? Of overkomt het u?’ In Zij zagen Oorlog beleeft Ksenia oorlog via vijf ooggetuigen. Ze neemt haar publiek mee in hun verhaal met hun emoties en zingt hun liederen. Zij zagen Oorlog verhaalt over woede, liefde en vergiffenis. ‘Het gaat over mensen, zoals u en ik.’

Toneelvoorstelling
Zij zagen Oorlog is opgedragen aan Ksenia’s oma’s. Haar Joodse oma uit Kharkiv, kon tot haar dood het Duits niet horen. En haar Russische oma, die negenhonderd vreselijke dagen in Leningrad overleefde, maar die het grootste mededogen met de Duitsers heeft.
De voorstelling is onderdeel van de reprisetournee, die voert langs herdenkingen en bevrijdingsbijeenkomsten. Zij zagen Oorlog wordt tot en met 9 mei zo’n vijftien keer door het hele land gespeeld, waaronder op 4 mei tijdens de grote herdenking in Wageningen. De toneelvoorstelling van Ksenia is vrij toegankelijk en geschikt voor iedereen ouder dan acht. Een donatie wordt gewaardeerd. Alle gelden van de gehele tournee komen ten goede aan onafhankelijke Russische media en onderwijs ten behoeve van Oekraïense weeskinderen.

Meer over Ksenia en Zij zagen Oorlog: www.ksenia.nl Aanmelden voor de voorstelling kan via email: roy@royalty.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant