Oerend Smart | Verhalen in m’n oor

  Column

Krrrp.. krrrp.. krrrp.. Ik kijk verschrikt achterom. Ik zie niks. Dan moet ik om mezelf lachen. Ik loop tussen boerderijen door, het is al schemerig en ik luister een podcast. Ik dacht zojuist dat ik echte voetstappen achter me hoorde. Maar nee: in het verhaal word ik meegenomen op een grindpaadje. Het oude hoorspel is terug in een nieuw jasje.

Wanneer ik overdag wandel kom ik veel mensen tegen met oordopjes in. Zelf doe ik dat liever niet. Ik wil graag zoveel mogelijk genieten van alles in de natuur. Dus ook van de geluiden. Maar sinds ik afgelopen maanden vaak ’s avonds nog een wandeling maak, heb ik de podcast pas echt omarmd. En wauw, wat is er veel keus! Het lijkt haast of er over elk onderwerp wel iets te vinden is. Maar ik wil graag iets horen over mijn eigen omgeving. En dan is er ineens veel minder te kiezen. Maar het is er wel!

Marieke ‘heeft een missie’ van Driel neemt me in Groene doeners mee naar duurzame ondernemers uit de buurt. Ik hoor Marieke praten met Bas Kempers over keuzes in zijn Aaltense drukkerij die minder belastend zijn voor de het milieu. Toch ongelooflijk om te horen dat zij bijvoorbeeld op landbouwafval drukken. En Christel Jansen van OutfitLibrary GAIA in Zutphen vertelt dat ze op zoek was naar minder vervuiling in de kledingindustrie. Zo kwam ze op het pad van de kledingbieb. En nu kun je bij haar kleding lenen!

De podcast Groene doeners deelde ik op Twitter. En ik stelde de vraag of er meer Achterhoeks product is. En dat blijkt nog erg weinig te zijn. Maar zo ontdekte ik wel de serie Onland van programmamaker Joost Engelberts, waarin hij teruggaat naar zijn roots in Gaanderen en de Slangenburg. Hij wil meer weten over de nooit opgeloste moord op de destijds 12-jarige Rinie Wielheesen. Niet om een dader te vinden, maar om te onderzoeken wat de impact van dit drama is op de gemeenschap. Toen en nu. Het is een indrukwekkend verhaal, des te meer omdat het zo dichtbij is en ik de omgeving ken.

Deze moord was het laatste onderwerp in de Echt Achterhoek podcast van Eric Schuurman. Hij interviewde tussen juni en december 2020 wekelijks een Achterhoeker. Van microbioloog Jaap Pieterse die DJ werd, en die iedereen al 25 jaar kent als Balthazar van Puffelen, tot Mark van Zon uit Steenderen wiens wereld door één tweet volledig op z’n kop stond. Het fijne van podcasts: je kunt ze gewoon terugluisteren. Dus ook al is Eric inmiddels gestopt, zijn serie is er nog. En ik ben nog niet klaar met luisteren.

In de wielerwereld zijn podcasts heel gewoon inmiddels. Je vraagt je misschien af wat je daar nog aan toe kan voegen. Gerrit Geuvers van Wielercafé Parijs is nog ver in Doetinchem weet daar wel raad mee. Hij heeft volop aandacht voor de wielrenners uit onze streek. Zo is Gijs Leemrijze uit Ruurlo, rijdend voor team Jumbo Visma, inmiddels vaste gast.

Ik ben nieuwsgierig naar zoveel meer. Volgens mij is er nog heel veel meer te ontdekken, zoals Achterhoekse muziek (je kunt al wel luisteren naar Suzan & Freek!) en allerlei mooie initiatieven in de regio die anderen weer kunnen inspireren.

Linda Commandeur zorgt als katalysator in processen voor vertrouwen vanuit beweging

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden