Veel van de vijftien deelnemende kunstenaars kwamen zelf uitzoeken welk deel van de boom ze wilden hebben. Foto: Jan Hendriksen

Veel van de vijftien deelnemende kunstenaars kwamen zelf uitzoeken welk deel van de boom ze wilden hebben. Foto: Jan Hendriksen

Eén zomereik houdt vijftien kunstenaars bezig

Cultuur

Dode boom aan ‘t Rijkenbarg in Ruurlo omgezaagd voor kunstproject

Door Jan Hendriksen

RUURLO - De storm Dudley die vorige week over ons land trok vormde vorige week donderdagmorgen in alle vroegte geen beletsel om de bijna vijftien meter hoge al van takken ontdane zomereik aan ‘t Rijkenbarg in Ruurlo in stukken te zagen. Dat was met de storm Eunice wel anders geweest. “Dan had ik het project ‘Eén eik & 15 kunstenaars’ uit moeten stellen”, aldus de Borculose beeldhouwer en vormgever Dolf Bierhuizen, initiatiefnemer van dit bijzondere ‘houtproject’ waarvoor hij maar liefst vijftien Berkellandse kunstenaars wist te interesseren.

De meeste van die kunstenaars waren deze morgen met een auto met aanhanger naar ‘t Rijkenbarg gekomen om zelf een deel van de dode boom uit te zoeken. Zij namen de stukken mee naar huis om deze in de komende maanden op verschillende manieren te gaan bewerken. Ieder met zijn eigen discipline zoals beeldhouwen, houtdraaien, keramiek, recycle kunst, combi pyrografie, abstracte technieken, houtbewerkers, combi bronsgieten, boomkunst carving, combi metaalbewerken, keramagiek of beeldende kunst.

Expositie
“Een bijzonder gevarieerd gezelschap waar ik blij van wordt. Want wat is nou leuker dan met elkaar iets te creëren. Tijdens de koffie met koek kwamen er al diverse ideeën naar voren. Het is de bedoeling dat de werkstukken van de kunstenaars eind dit jaar klaar zijn. Dan kunnen we een planning maken om met alle werken volgend jaar een rondtrekkende expositie te organiseren”, zegt Dolf Bierhuizen terwijl de twee medewerkers Sander Hagen en Bart van Hennink van het bedrijf Axent uit Lievelde de boom verder in mootjes zagen.
Bierhuizen dankte tijdens de zaagwerkzaamheden de gemeente Berkelland voor het gratis ‘beschikbaar’ stellen van de dode zomereik voor zijn kunstproject. “Normaliter geven we geen dode bomen of hout aan de Berkellandse burgers. Maar voor dit project hebben we een uitzondering gemaakt”, aldus Tonnie Slütter van de afdeling Boom en Groenbeheer van de gemeente Berkelland die bij de zaagwerkzaamheden aanwezig was.

Expositie
Voor de gezamenlijke expositie gaat Dolf Bierhuizen op zoek naar mooie locaties in de gemeente Berkelland waar de kunstwerken twee maanden kunnen worden tentoongesteld. Opties zijn het gemeentehuis in Borculo, bij Kronenkamp in Neede, bij boerderijmuseum De Lebbenbrugge in Borculo, bij De Huve in Eibergen en/of bij ‘t Kulturhus in Ruurlo.
De expositie is niet het enige wat de Borculose kunstenaar voor ogen heeft. “We zouden ook een kalender voor 2023 kunnen maken van het project ‘Eén Eik & 15 Kunstenaars’. En na afloop van het expositie jaar 2023 zouden we een veilingverkoop kunnen houden van de kunstwerken als de kunstenaars dat leuk zouden vinden”, zo opperde Bierhuizen ter plekke.

Tegenprestatie
Middels een speciale fcebookpagina wil Bierhuizen ook proberen het project onder de aandacht van een groter publiek te brengen zodat er regelmatig nieuws over naar buiten kan worden gebracht. Als tegenprestatie werd tegenover de gekapte dode zomereik een door Bierhuizen en de deelnemende kunstenaars geschonken jonge koningslinde geplant.

De dode zomereik. Foto: Jan Hendriksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant