Boeren van Voll Gass zorgen voor veel lichtpuntjes

Algemeen

BARCHEM/RUURLO - Twee avonden achter elkaar waren ze er druk mee, de boeren van Voll Gass. Voor het tweede achtereenvolgende jaar reden ze met hun verlichte trekkers langs verpleeg- en verzorgingshuizen in de omgeving. Voll Gass wilde daarmee de mensen die het moeilijk hebben en eenzaam zijn in deze duisternis een hart onder de riem steken. “Juist omdat COVID-19  veel bewoners van de verzorgings- en verpleeghuizen verder in isolement heeft gebracht”, laten de boeren in een verklaring weten. 

Door Arjen Dieperink

Ondertussen komen nog enkele verlichte trekkers de parkeerplek op de Kaleberg oprijden. Langzaam maar zeker groeit de stoet aan tot  zo’n zestig voertuigen. Er wordt koffie uitgedeeld en men wacht nog op de laatste boeren die met enige spoed vanuit Barchem aan komen snellen.
Nadat op de eerste avond Lochem en omstreken op de lichtjesstoet is getrakteerd gaat het deze keer naar Woonplus Barchem, gevolgd door Woon en Zorg La Fontaine en Sensire de Schoven, beiden in Ruurlo. Uiteindelijk zal de stoet via Villa Roderlo Ruurlo verlaten en Borculo en Neede bezoeken met als eindpunt de locatie WoZoCo in Diepenheim. Als de koffie op is klimmen de boeren op hun trekkers. Ook een enkele versierde auto rijdt mee. Een van de versierde bussen heeft een aanhanger waar de Kerstman plaatsneemt om de ijskou te gaan trotseren. Langzaam maar zeker komt de stoet in beweging, richting Barchem.

Getoeter
Inmiddels staat in het centrum van Barchem al aardig aantal mensen te wachten om het spektakel te bekijken. Vooral bij de hoek van de NH kerk is het druk. Met veel getoeter rijden de voertuigen door het centrum van het dorp en bij de kerk slaan zij linksaf de Borculoseweg in. Bij Woonplus Barchem staan zo’n vijftig bewoners en andere belangstellenden al een tijdje uit te kijken, maar dat wordt nu beloond. Vijftien minuten duurt het voor de lichtende stoet van trekkers voorbij is. Zij nemen de afslag Lenderiet. Die is binnen de kortste keren helemaal verlicht, een indrukwekkend schouwspel dat zichtbaar is vanaf de Ruurloseweg waar men uiteindelijk op uit zal komen om dan naar La Fontaine te rijden. La Fontaine ligt net op de driesprong Barchemseweg, Dorpstraat en Julianaplein.

Wachten
Als de stoet trekkers aan komt rijden, ontstaat er wat consternatie bij medeweggebruikers. Toch proberen langs of tussen de trekkers door te rijden is geen optie. Achteruit rijden en wachten tot alles voorbij is, is de enige remedie. Bij La Fontaine krijgt een bewoner die in de rolstoel buiten op een verhoging zit te wachten de nodige aandacht van de voorbijrijdende trekkers. Vanachter het raam wordt er door bewoners druk gezwaaid. Ook van bezoekers van de tegenover liggende supermarkt Plus Stam is veel aandacht. Na vijftien minuten is het weer donker.
Nu maar afwachten of er volgend jaar weer een verlichte trekker-kerstroute zal zijn. Dan kan zeker worden gesproken van een traditie. Afgaande op de reacties van het publiek in Barchem en Ruurlo mag het dat zeker worden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant