De offroad rit met dit jaar veel meer (zand)paden door houtsingels maakte de rit technischer en uitdagender voor de deelnemers. Foto: Jan Hendriksen,

De offroad rit met dit jaar veel meer (zand)paden door houtsingels maakte de rit technischer en uitdagender voor de deelnemers. Foto: Jan Hendriksen,

Uitdagende technische route voor de ‘noppenliefhebbers’

Algemeen

895 deelnemers Offroad

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Na twee jaar van afwezigheid op de Offroad kalender hebben de tientallen vrijwilligers van Motorclub Ruurlo zondag 31 oktober weer een mooie uitdagende technische route aangeboden aan de ‘noppenliefhebbers’. Maar liefst 895 deelnemers schreven zich in voor de traditionele rit. Dit jaar ging de ruim 35 kilometer lange routeronde door het oostelijke en zuidelijke buitengebied van Ruurlo en ook richting Borculo en Beltrum.

De uit het verleden ook wel bekende ‘modderrit’ of ‘betrouwbaarheidsrit’ wordt al vier decennia lang georganiseerd door Motorclub Ruurlo en is in de wijde omgeving zowel bij deelnemers als publiek geliefd. “En het vormt voor ons het hoogtepunt uit de activiteitenkalender van de vereniging en een niet meer weg te denken evenement voor de vereniging”, zo benadrukt voorzitter Frank Boode van Motorclub Ruurlo zondagmiddag rond de klok van drie uur, als de laatste deelnemers zich melden bij de start- en finish-locatie op de parkeerplaats bij restaurant De Duif in ‘t Ruurlose Broek.
De combinatie van recreatieve motorsport en het gevarieerde coulisselandschap waren ook dit jaar weer dé ingrediënten voor een typisch Achterhoekse traditie die, zo bleek, door een zorgvuldige en verantwoorde organisatie prima te combineren is met de geldende regels rondom flora en fauna. Weliswaar met minder maisakkers dan voorheen. “Maar dat maakte de rit met veel meer (zand)paden door houtsingels ook veel technischer en uitdagender voor de deelnemers”, aldus Boode.

Geknuffeld
De deelnemers aan de rit kwamen uit het hele land. Zoals onder meer een van de vrouwelijke deelnemers, de 26-jarige Ciska Jansen uit Lemelerveld. Samen met haar vriend Erwin van Putten nam ze voor het eerst deel aan de rit in Ruurlo. Door een kleine stuurfout moet Jansen halverwege de tweede ronde de strijd staken. “Ik heb bij een van de passages door het bos een boom ‘geknuffeld’. Mijn spieren doen nu wat zeer. Maar het gaat wel weer”, aldus de Overijsselse. Haar vriend reed de tweede ronde wel uit.

Vergunning
In voorbereiding naar de rit toe had Motorclub Ruurlo nauwe contacten met de gemeente Berkelland. Frank Boode: “De gemeente Berkelland heeft voor onze offroad-tochten in 2017 een vergunning voor vijf jaar afgegeven. Voor volgend jaar en de jaren daarop zullen we dan ook een nieuwe vergunning moeten aanvragen. En die zal dan getoetst worden aan het huidige evenementenbeleid. We weten dat er de nodige discussies zijn over dergelijke evenementen als deze en dat de regels aangescherpt worden. Maar die zien we met vertrouwen tegemoet. We hebben door de jaren heen altijd goed en duidelijk gecommuniceerd met de gemeente en we hebben zaken naar eigen mening goed voor elkaar. De Koninklijke Nederlandse Motorsport Verenging (KNMV) ondersteunt ons daarin. We zullen naast onze praktische kennis ook hulp nodig hebben op juridisch vlak. Want we kunnen als vereniging niet zonder deze offroad rit. Het vormt een belangrijke bron van inkomsten voor onze vereniging. En we doen met deze rit ook heel veel mensen een plezier. Want naast de deelnemers beleefden ook vele toeschouwers plezier aan dit evenement. We hebben namelijk nog nooit zoveel publiek langs de route zien staan als vandaag.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant