Gerjan Teselink en Sven Bonsel. Foto: Rob Stevens
Gerjan Teselink en Sven Bonsel. Foto: Rob Stevens

Herinrichting centrum Ruurlo

Algemeen

RUURLO - Het is al weer bijna twintig jaar geleden dat het centrum van Ruurlo een facelift kreeg. De tijden zijn veranderd. Dat vraagt om aanpassingen. In Neede, Eibergen en Borculo is dat de afgelopen jaren gebeurd. Die centra zijn gerevitaliseerd en aantrekkelijker gemaakt. Nu is het de beurt aan Ruurlo.

Door Rob Stevens

In de andere grote kernen van Berkelland zijn de centra compacter gemaakt. Winkels en ondernemingen zijn gecentraliseerd. Sven Bonsel is ondernemer en voorzitter van de Ruurlose Ondernemers Vereniging. Hij vertelt dat Ruurlo al twintig jaar geleden de strategische keuze voor een compacter centrum heeft gemaakt. Maar verdere verbetering van de leefbaarheid, gastvrijheid en aantrekkelijkheid van het centrum voor winkeliers, inwoners en toeristen vraagt om nieuwe aanpassingen.

Sven Bonsel: “Het is van belang dat het centrum geoptimaliseerd wordt, dat de aantrekkelijkheid en de gastvrijheid die wij als winkeliers en horeca uitdragen nog beter beleefd wordt. Met meer groen, een betere verkeersveiligheid en een goede verbindingsroute tussen museum More en het centrum. Bij een verbeterde verbinding met het buitengebied kunnen ook het liefdespad, de doolhof en fiets- en wandelpaden worden betrokken.”

Concretiseren
Over van wat er beter en mooier kan in Ruurlo zijn op hoofdlijnen ideeën genoeg. Er is nu groen licht vanuit de gemeente om met de stakeholders die ideeën verder te concretiseren in een project- en realisatieplan. Het is de Ruurlose Ondernemers Vereniging die het voortouw heeft genomen voor een nieuw concept centrumplan. Daarbij zijn bewoners en winkeliers in het centrum van Ruurlo nauw betrokken.

De verantwoordelijke wethouder Gerjan Teselink geeft aan dat Berkelland een budget van 2.200.000 euro heeft gereserveerd voor Ruurlo. Voor het ontwikkelen van het centrumplan is 75.000 euro beschikbaar gesteld. Teselink: “Het geeft het vertrouwen weer dat we hebben richting de initiatiefnemers. De middelen zijn er, het is tijd om nu stappen te zetten in Ruurlo.”
Sven Bonsel is blij met de toegezegde gelden. Er kan nu gewerkt gaan worden aan een concept-centrumplan. Samen met de gemeente, een stedenbouwkundige, stakeholders in het centrum, inwoners en ondernemers. Op korte termijn worden ‘momenten van overleg’ georganiseerd. Hij hoopt dat het eind van februari 2022 er een gedragen plan ligt.

De middelen
zijn er, het is
tijd om nu
stappen te
zetten in
Ruurlo

Bonsel: “We staan aan de vooravond van de aftrap. Er zijn allerlei puzzelstukjes die in zo’n masterplan voor het centrum van Ruurlo in elkaar moeten vallen: winkels, horeca, terrassen, bewoning, duurzaamheid, riolering, parkeren, groen, bestrating, veiligheid, aantrekkelijkheid, beleving. Daar gaan we hard mee aan het werk. Voor een mooi, leefbaar en gastvrij Ruurlo.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant