<p>Johannes Leertouwer maakt de Matth&auml;us voor iedereen toegankelijk. Foto: garn.nl.</p>

Johannes Leertouwer maakt de Matthäus voor iedereen toegankelijk. Foto: garn.nl.

Uitzending Matthäus Passion vanuit Dorpskerk

Op maandag 29, dinsdag 30 en woensdag 31 maart

RUURLO - In de Stille Week, de week voor Pasen, wordt op maandag 29, dinsdag 30 en woensdag 31 maart vanaf 14.30 uur vanuit de Ruurlose Dorpskerk een bijzondere versie van de Matthäus Passion uitgezonden. Bij elk gedeelte wordt door dirigent Johannes Leertouwer een toelichting gegeven, waardoor de Matthäus nog meer gaat leven, zeker bij wie er niet zo vertrouwd mee is.

De Matthäus Passion vertelt het verhaal van de lijdensweg die Jezus heeft moeten gaan. Het leven en sterven van Jezus wordt op meesterlijke wijze muzikaal verbeeld. Johann Sebastian Bach doet er alles aan om je bij het verhaal te betrekken. Je hoort het verhaal niet alleen, maar maakt het echt mee, je voelt het onder je huid. Het aantal mensen dat in de aanloop naar Pasen een uitvoering van de Matthäus Passion van Bach komt beluisteren groeit elk jaar. Helaas gaan de ‘normale’ uitvoeringen dit jaar door corona niet door. In Ruurlo heeft de Protestantse Gemeente een compromis gevonden met een uitzending van de passie, van een eerder geregistreerde opname in de Jacobikerk in Utrecht.

Intens
Leertouwer, virtuoos violist, dirigent van de Nieuwe Philharmonie Utrecht en Bach-kenner, heeft het verhaal opgedeeld in 68 korte stukken. Door de manier waarop Leertouwer de stukken inleidt en toelicht, kan men zich veel beter inleven in de lijdensweg die Jezus moest gaan, in wat Jezus heeft meegemaakt. De dirigent zegt het zelf als volgt: “Ik ben ervan overtuigd dat als je beter weet waar deze muziek over gaat en wat de diepere theologische laag is, het ook de ervaring van het luisteren naar de Matthäus zal verdiepen. Bach wilde dat het publiek het verhaal niet alleen zou horen, maar intens zou meemaken.”

Ontdekkingsreis
Met zijn uitleg maakt Leertouwer de Matthäus Passion voor een veel breder publiek toegankelijk. Wie de Matthäus altijd te lang en te moeilijk vond, krijgt nu een heel andere ervaring. Leertouwer kiest voor een uitvoering van de Matthäus Passion zonder dirigent en met in totaal slechts tien zangers. Acht zangers in de twee koren en nog twee zangers voor de rol van evangelist en die van Christus. Leertouwer speelt zelf eerste viool en leidt vanaf die positie. De zangers staan voor het orkest en zingen zo het publiek direct toe. De musici communiceren met elkaar en met het publiek. Omdat er geen dirigent tussen staat zie en hoort men de emoties bij de musici beter en maakt men het verhaal mee. Luisteren naar deze uitvoering is een ware ontdekkingsreis.

Elke dag
De uitzendingen zijn te volgen via www.kerkdienstgemist.nl, door op maandag 29, dinsdag 30 en woensdag 31 maart om 14.30 uur naar die site te gaan, te kiezen voor de plaats Ruurlo en de Dorpskerk aan te klikken. Wie ’s middags verhinderd is, kan ook later de uitzending nog terugzien. De uitzendingen blijven nog geruime tijd staan op www.kerkdienstgemist.nl. Ook op de andere dagen van de Stille Week is er een uitzending vanuit de Dorpskerk. Op Witte Donderdag (1 april) gebruikte Jezus met zijn discipelen het laatste avondmaal voordat hij werd gevangen genomen en berecht. Onder normale omstandigheden staat men daar in de kerk bij stil met de viering van het Heilig Avondmaal met wijn en brood als teken van het lichaam en bloed van Jezus. Dat gebeurt nu ook, maar zonder veel kerkgangers wordt het een andere beleving. Iedereen kan het meemaken vanaf 19.00 uur. Op Goede Vrijdag 2 april volgt om 19.00 uur een dienst waarin de kruisiging van Jezus wordt herdacht. Zaterdag 3 april is er om 21.00 uur een ingetogen paaswake waarin wordt vooruitgeblikt naar Pasen, het feest van de opstanding. Voor christenen is de viering van de opstanding het belangrijkste en meest beloftevolle feest van het jaar. Op paasmorgen zondag 4 april kan iedereen dit feest om 10.00 uur meemaken via kerkdienstgemist.nl.


www.kerkdienstgemist.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden