<p>Dissl Lalleman en Homme Siebenga bij het startpunt van de wandelroute op de Lochemse Berg. Eigen foto</p>

Dissl Lalleman en Homme Siebenga bij het startpunt van de wandelroute op de Lochemse Berg. Eigen foto

Ontdek fraaie natuur van ‘Noord-Midden Achterhoek’ dankzij routes op IVN-app

ACHTERHOEK - Met dit lente-achtige weer is er voor veel mensen weinig plezieriger dan een wandeling te maken. Wie graag door de natuur struint, kan dankzij IVN Noord-Midden Achterhoek sinds kort kiezen uit vijf wandelingen die aan de app IVN Routes zijn toegevoegd. Over de tot op heden ruwweg veertig tot zeventig downloads per route zijn IVN-gidsen Dissl Lalleman en Homme Siebenga best tevreden. Zij hopen dat nog veel meer wandel- en natuurliefhebbers de routes op de app gaan ontdekken. Op termijn volgen er meer wandelroutes en komen er ook fietsroutes bij.

Door Rudi Hofman

Het liefst trekken Homme Siebenga en Dissl Lalleman vandaag nog met een groep liefhebbers de Achterhoekse natuur in om hun kennis over flora en fauna en de gebiedshistorie met hen te delen. Door de coronabeperkingen zit dit er voorlopig niet in. Vandaar dat de natuurgidsen van IVN Noord-Midden Achterhoek zeer blij zijn met de mogelijkheden die de app IVN Routes biedt. Dissl is als coördinator betrokken bij de momenteel vijf op de app beschikbare wandelroutes in het gebied van de IVN-afdeling. Meerdere IVN-gidsen hebben hun steentje bijgedragen. Homme heeft de 4,1 kilometer lange route over de Lochemse Berg bij Barchem geschreven en ingevuld. De andere routes zijn: De Cloese en Ampsenseveld bij Lochem en Het Galgenveld Borculo en Wandelen langs bomen in Borculo. De lengtes variëren van 1,4 tot 7,2 kilometer.

Rode stipMet de app kan iedereen op een moment dat het hem of haar uitkomt een wandeling gaan maken. De routes zijn opgedeeld in cijfers. Bij aankomst op een ‘cijferlocatie’ krijgt de wandelaar interessante achtergrondinformatie en andere wetenswaardigheden voorgeschoteld. “Onderweg verdwalen is onmogelijk. In de app beweegt een rode stip met je mee, dus je kunt altijd precies zien waar je bent”, zegt Homme. Momenteel is een wandelroute rond Kasteel Den Bramel en Landgoed het Enzerinck in Vorden in de maak. Binnen nu en enkele weken komt deze op de app beschikbaar. Homme is erop gebrand een route door het Groote Veld en het Kienveen (tussen Lochem en Almen) uit te werken en aan de app toe te voegen. Hij had hier in december zijn voorlopig laatste excursie met in totaal vijf IVN-gidsen die ieder drie deelnemers meenamen. Het Kienveen is volgens hem een nat gebied met heel bijzondere planten en aan de andere kant van de Zutphenseweg heb je een bosgebied afgewisseld met heide. “Het is een heel gevarieerde wandeling.”

Streven van IVN Noord-Midden Achterhoek is voor de zomer ook enkele fietsroutes op de app te plaatsen. Dissl noemt als concrete voorbeelden een fietstocht door de verschillende landschappen van Bronckhorst en een fietstocht langs de Berkel.

Andere belevingAngst dat het succes van de IVN-routeapp natuurgidsen op termijn overbodig maakt, hebben Dissl en Homme totaal niet. “Het is een heel andere beleving”, zegt Dissl. “Met de app kun je prima zelf gaan wandelen en je eigen tijd kiezen, maar als je met een gids gaat, krijg je zoveel andere informatie. Je kunt dan ook één op één praten en ziet andere mensen die ook genieten van de natuur. De app en de excursies kunnen volgens mij prima naast elkaar bestaan.”

Homme voegt hieraan toe dat het bij een excursie met gids vooral om de interactie gaat. “Mensen kunnen de gids vragen stellen. Je kunt ze dingen laten ruiken en voelen. Dat is toch heel anders dan een app. Het is een veel rijkere ervaring. Maar nu met corona is dit natuurlijk een fantastische oplossing.”

De app IVN Routes is gratis te downloaden via de Apple appstore of Google Play.

https://www.ivn.nl/afdeling/noord-midden-achterhoek

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden