‘De Groene Verbinding’ wil mensen natuur weer samenbrengen
<p>Margriet te Morsche &#39;batst&#39; onder toeziend oog van Carina Westra en Desiree Langelaar het gat dicht waarin de linde is gepland. Foto: Jan Hendriksen</p>

Margriet te Morsche 'batst' onder toeziend oog van Carina Westra en Desiree Langelaar het gat dicht waarin de linde is gepland. Foto: Jan Hendriksen

‘De Groene Verbinding’ wil mensen natuur weer samenbrengen

Initiatief van Margriet te Morsche, Carina Westra en Desiree Langelaar

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Ze willen natuur en mens weer samenbrengen. Daarom zijn de Ruurloërs Margriet te Morsche, Carina Westra en Desiree Langelaar een nieuw initiatief gestart onder de naam ‘De Groene Verbinding’. Hun eerste actie: het planten van een boom.

De drie Ruurlose vrouwen maken deel uit van een nu nog klein groepje betrokken en bezorgde burgers die met hun initiatief aandacht vragen en betrokkenheid creëren voor de zorg voor onze leefomgeving. “We streven met ons initiatief bewustwording, verbinding, zorg voor de natuur, de aarde en elkaar na. Het schenkt leven en geeft toekomst. En als startpunt van ons initiatief planten we vandaag een boom”, zo liet het drietal afgelopen zaterdagmiddag aan de Enkeerdlaan weten. Tijdens het startpunt las Margriet te Morsche onderstaand gedicht voor dat ze speciaal voor deze gelegenheid had geschreven.

Mensenrecht
“Natuur, klimaat, het zijn belangrijke pijlers voor het leven, ons bestaan. Een groene schone woonomgeving is ons inziens een mensenrecht. Schone lucht begint bij de bron. Bomen zijn onze longen. Wandelen en bewegen in een groene omgeving geeft de mens extra weerstand. Zeker nu ook in de huidige coronatijd. De zorg om de natuur willen we combineren met zorg voor elkaar. Dat is de achterliggende gedachte van ons initiatief en dat willen we door ook verbondenheid tot stand brengen”, zegt Desiree Langelaar namens de drie initiatiefnemers.
Margriet te Morsche, Carina Westra en Desiree Langelaar liepen al een kleine twee jaar rond met het idee om dit initiatief van de grond te tillen. Met medewerking van Herman Florijn van Boomkwekerij Florijn uit Ruurlo en de hulp van Stefan Tollenaar van de Ruurlose bijenvereniging Steunt Elkaar werd zaterdag een linde gepland.
Elk jaar willen de drie vrouwen één of meerdere activiteiten organiseren om de aandacht te vestigen op actuele vragen omtrent klimaat en leefomgeving. Carina Westra: “Jaarlijks willen we in november een manifestatie organiseren met gasten die hun verhaal vertellen over onder meer de natuur en klimaat, deze omlijsten met muziek die bij het thema past en die we af willen sluiten met het planten van een boom. Die bomen moeten voor ‘De Groene Verbinding’ gaan zorgen en symbool staan voor een doel dat we willen realiseren of gerealiseerd hebben.” Dit jaar gaat de voorgenomen manifestatie niet door vanwege de corona. “Het virus dat ons nog meer bewust heeft gemaakt dat gezondheid en een schone leefomgeving met elkaar te maken hebben”, aldus Langelaar.

Verbreding
Margriet, Carina en Desiree willen in de komende periode op zoek gaan naar een bredere Groene Verbinding. “Want we willen natuurlijk de groep mensen die ons initiatief omarmen en ondersteunen uitbreiden.” Het drietal is dan ook op zoek naar Ruurloers die belangstelling hebben om zich bij hun initiatief aan te sluiten om elkaar te informeren, te stimuleren en te verbinden.
Desiree Langelaar: “We hebben nog geen website. Maar met de inbreng van mensen die onze doelstelling en activiteiten willen ondersteunen hopen we die binnenkort te realiseren.” Wie belangstelling heeft om zich aan te sluiten bij ‘De Groene Verbinding’ kan een e-mail sturen naar Desiree Langelaar: dees.langelaar@outlook.com of telefonisch contact opnemen: tel. 06 49644074 (na 18.00 uur).

'Deze eerste boom staat symbool voor de start van ‘De Groene Verbinding’

Gedicht De Groene Verbinding

zaaien en planten
de natuur schept en herschept
de mens wikt en weegt
zaait, kapt en zaagt
als zaaier van het zaad
verwerker van het hout
is ze daar economisch bij gebaat
natuur wordt voortdurend belaagd
biodiversiteit als uitgangspunt
werd menig bos voor uitgedund
veel leven onnodig verstoord
gooi dit beleid overboord
zoek opnieuw de verbinding
winst maken
behoud van de natuur
gaan echt niet samen!
‘t zorgt voor ontbinding
veel ging er verloren
laat alles met rust
de natuur herstelt zich zelf
laat het groeien
het zaait zich zelf uit
brengt planten, bomen voort
tooit het land in groene pracht
schenkt schone lucht en zuurstof
tooit het land
met haar kleuren pracht
dat is het wonder
De Groene Verbinding
brengt natuur en mens weer samen
schenkt leven, geeft toekomst

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden