Het wat anonieme graf van Gerhard Willem Spitzen, alias Geert Teis. op de Algemene Begraafplaats in Ruurlo. Foto:: Historische Vereniging Old Reurle.
Het wat anonieme graf van Gerhard Willem Spitzen, alias Geert Teis. op de Algemene Begraafplaats in Ruurlo. Foto:: Historische Vereniging Old Reurle.

Bekende Groningse schrijver wordt voorlopig niet herbegraven

Algemeen

Graf Gerhard Willem Spitzen, alias Geert Teis, blijft in Ruurlo

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Jan Mooibroek (76) uit het Groningse Stadskanaal ziet er voorlopig van af om de bekende Groningse schrijver Gerhard Willem Spitzen, alias Geert Teis Pzn, die in Ruurlo op de Algemene Begraafplaats begraven ligt te herbegraven in Stadskanaal. Dat vertelde Mooibroek afgelopen zondagmorgen in het radioprogramma ‘Noordmannen’ van Radio Noord.

Achterhoek Nieuws Berkelland besteedde in de editie van 10 juni uitgebreid aandacht aan het voornemen van Jan Mooibroek om te bezien of het mogelijk was om Geert Teis in Stadskanaal te herbegraven. De inwoner van Stadskanaal wilde dat 75 jaar na dato - Geert Teis overleed in 1945 vlak voor het einde van de oorlog - dat het graf van de Groninger schrijver, dichter en schoolmeester van Ruurlo naar Stadskanaal werd verhuisd. Reden om het herbegraven voorlopig naast zich neer te leggen is dat een kleinzoon van Geert Teis daar als enige erfgenaam geen medewerking aan wil verlenen. “Wie ben ik dan om dat wel te willen. Die zag er namelijk geen heil in om de overblijfselen van zijn opa op te laten graven en gaf dus zijn veto op mijn plan.” Jan Mooibroek vindt het jammer maar heeft begrip voor het standpunt van de familie. “De familie ziet liever dat er meer aandacht wordt besteed aan het werk van Geert Teis in plaats van een verhuizing van het graf. Dat is ook terecht, maar het zou ook mooi zijn geweest als zijn laatste rustplaats hier in Stadskanaal zou zijn. De plaats waar hij geboren is en waar twee straten, een school en een theater naar hem zijn genoemd. Maar als de familie niet wil en ook de gemeente Stadskanaal staat niet staat te trappelen, moet je dat respecteren.” Jan Mooibroek hoopt dat het werk van Geert Teis weer uit de vergetelheid wordt gehaald zodat hij de eer krijgt die hij verdient. “Het is in coronatijd en in de vakantie wat lastig om alle wegen te bewandelen, maar als het weer wat rustig wordt, dan moeten we naar eens kijken.”

Vrijwilliger Jan Mooibroek van het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal en geïnteresseerd in de streekgeschiedenis deed samen met journalist Herman Sandman van het Dagblad van het Noorden onderzoek naar de verhuizing van de schrijver van het Gronings volkslied en bekend vanwege de toneelstukken, verhalen en gedichten van Gerhardus Wilhelmus Spitzen (1864-1945), die hij onder het pseudoniem Geert Teis Pzn. schreef. Jan Mooibroek kende het dorp Ruurlo niet. Wist dat het in de Achterhoek lag. Maar sinds begin jaar onderhield Mooibroek intensieve contacten met de Historische Vereniging Old Reurle en de gemeente Berkelland en was hij geïnteresseerd geraakt in het Achterhoekse dorp.

Omzwervingen
Geert Teis werd in 1864 in Stadskanaal geboren als Gerhard Willem Spitzen. Op 14-jarige leeftijd begon hij zijn omzwervingen door Nederland en belandde in eerste instantie in Den Bosch waar hij op de ‘Rijkskweekschool voor Onderwijzers’ voor onderwijzer ging studeren. Vijf jaar later, hij was toen 19 jaar kreeg hij zijn eerste aanstelling als onderwijzer in Winschoten. De latere onderwijzer bleef al die jaren een voorvechter van de Groninger taal en schreef verhalen, gedichten en toneelstukken. Dat deed hij niet onder zijn eigen naam Geert Spitzen maar onder de naam Geert Teis Pzn. Die laatste naam verzon hij door de letters Geert Spitzen te husselen en hoe hij dat deed, daar schreef hij ook weer een gedicht over. In 1919 schreef Geert Teis het Groninger volksleid dat op muziek werd gezet door Gerard Roelof Jager. Ruim honderd jaar later zingt men nog steeds het Gronings volkslied en eert men de provincie met de woorden van Teis: 'Ain pronkjewail in golden raand...'

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant