Het aanzicht van de Barchemse kerk in 1861 van de Lochemseweg. Foto: PR.
Het aanzicht van de Barchemse kerk in 1861 van de Lochemseweg. Foto: PR.

Groep Barchemers komt met historisch fotoboek

Algemeen

'Barchem: Blik op de voormalige deelgemeente Laren-Zuid vanaf 1861'

Door Jan Hendriksen

BARCHEM – "Laat een ding duidelijk zijn. Het is geen boek met lachwekkende anekdotes, maar een uniek historisch fotoboek met allerlei feiten. En daar zijn we best wel trots op. We zijn namelijk ruim vijf jaar bezig geweest met de samenstelling. En dat heeft de nodige tijd en energie gekost. Maar we hebben het met ontzettend veel plezier gedaan en zijn dan ook trots op het eindresultaat dat binnenkort zichtbaar wordt. In november willen we het boek namelijk presenteren. Een prachtig decembercadeau die iedere Barchemer dan eigenlijk in zijn bezit moet hebben."

Albert Esselink is één van de zes werkgroepleden van de 'Werkgroep Boek Barchem' die er van overtuigd is dat het boek met als titel 'Barchem: Blik op de voormalige deelgemeente Laren-Zuid vanaf 1861' een prachtig naslagwerk wordt, dat weergeeft hoe Barchem er vroeger heeft uitgezien. Als basisjaar is door de 'Werkgroep Boek Barchem', die verder naast Esselink uit Johan Saaltink, Evert Kamperman, Anton Langeberg, Ab Harkink en Jan Leijenhorst bestaat, 1861 gekozen. En dat is niet zomaar een willekeurig gekozen jaar. "Dat is namelijk het stichtingsjaar van de Barchkerk in Barchem. Aan dit feit is acht jaar geleden uitgebreid aandacht besteed en er is onder meer toen onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de kerk, de bebouwingen rondom de kerk, de pastorie en de school die in 1862 aan de Ruurloseweg in gebruik genomen werd en die in de loop van de jaren de nieuwe dorpskern, het huidige Barchem is gaan vormen", zo verklaart Jan Leijenhorst die als pastor aan de Barchkerk verbonden is. Ab Harkink; "Het oude Barchem lag voorheen namelijk aan de Schoneveldsdijk in het buurtschap Barchem." En die zoektocht van destijds smaakte naar meer, zo vond onder meer Anton Langenberg. De uiteindelijke keuze van de werkgroep werd gemaakt om alle toenmalige bewonersgeschiedenis van de 216 boerderijen van de voormalige marken Barchem, Zwiep en Bosheurne in 1861, te benoemen. Om van al die 216 boerderijen foto's te bemachtigen kostte de nodige energie en zoektochten. "Dat viel inderdaad niet altijd mee. Want vroeger werden er weinig foto's gemaakt. Maar van grotendeels alle boerderijen hebben we toch na enig speurwerk en aandringen foto's kunnen bemachtigen. Ook heeft Ab Harkink zijn expertise ingezet die hij binnen het Historisch Genootschap Lochem - Laren - Barchem heeft. Naast de oude foto's wordt in het boek ook een foto van de huidige situatie van de boerderijen en huizen geplaatst en zijn ook de familielijnen van de bewoners uitgewerkt. "En dat leverde soms verrassende nauwe verbanden met elkaar op maar ook vraagtekens zoals 'Waarom heette ik op school anders dan in de buurt?'en 'Waarom werd mijn tante mijn moeder?'", aldus Evert Kamperman en Albert Esselink.

Ontwikkeling
Verder wordt ook de ontwikkeling van de kern Barchem (56 huizen en bedrijven) vanaf 1861 tot ongeveer 1938 nauwgezet weergegeven. Maar ook enkele recentere ontwikkelingen tot nu toe komen in vogelvlucht voorbij met veel foto's. "Verder hebben we besloten om de voormalige marken Langen en Nettelhorst toe te voegen, om zodoende de voormalige deelgemeente Laren-Zuid te completeren. Want tot 1971 maakte Barchem namelijk deel uit van de gemeente Laren", zo laat Anton Langenberg weten. Ook wordt er speciaal 'hoofdstuk' gewijd aan de agrarische ontwikkeling in Barchem. Want Barchem was een echt boerendorp", zo laten voormalig landbouwvoorlichter Johan Saaltink weten.

Voorinschrijving
Het boek 'Barchem: Blik op de voormalige deelgemeente Laren-Zuid vanaf 1861' bevat in totaal 400 pagina's en gaat in de voorverkoop 27.95 euro kosten. De voorinschrijving die direct na het Barchems Feest start, sluit om 28 september. Nadien kost koest het boek 35.00 euro. De uitgave is mede mogelijk gemaakt door Vereniging Contact Barchem en met onder meer medewerking van de Barchemers Arie Ribbers (redactie, tekstadviezen) en Henk Braakhekke (foto's en fotobewerking). Er is ook veel aandacht aan de lay-out van het boek besteed. Daarvoor heeft men ans-Peter Helder benaderd, die tot voor kort de opmaak verzorgde van het regionale magazine De Naober.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant