Zangeres Wilm Klein Willink. Foto: Peter Vorderman
Zangeres Wilm Klein Willink. Foto: Peter Vorderman (Foto: )

Country bij Careaz

BORCULO - Langzaam schuifelt de zaal van de Careaz J.W. Andriessen Zorgorganisatie aan de Koppeldijk in Borculo vol. Het zijn voornamelijk ouderen uit het verzorgingshuis, die zondag 7 april kwamen luisteren naar een matinee van countryzangeres Wilma Klein Willink uit Borculo. De met zorg geselecteerde evergreens waren voor velen herkenbaar en na wat aanvankelijke ingetogenheid begon de zaal al snel mee te neuriën en zingen. Klein Willink heeft de circa zeventig aanwezige bewoners van het zorgcentrum een gezellige middag bezorgd. Het plezier was wederzijds, want Wilma genoot er zelf ook zichtbaar van.

Door Peter Vorderman

Met haar 65 lentes is Wilma Klein Willink geen doorsnee zangeres. "Maar je bent nooit te oud om je droom te verwezenlijken", legt Wilma uit. "Hoewel ik eigenlijk mijn hele leven al zing en me op jonge leeftijd al voelde aangetrokken tot optreden, vonden mijn ouders dat niet passen bij een 'net meisje'. Toch bleef het altijd kriebelen. In 2007 zag ik mijn kans schoon en heb me ingeschreven voor een zangwedstrijd in De Doelen (Rotterdam). Tot mijn verrassing heb ik die wedstrijd nog gewonnen ook. Als prijs werd ik meteen voor de leeuwen gegooid in een avondprogramma in een volle Doelen met 2.000 bezoekers. Wat een geweldige ervaring was dat, het gaf me meteen het laatste zetje. Maar zoveel publiek heb ik later nooit meer gehad", lacht Klein Willink.

Samen met haar technicus, tevens echtgenoot Hans, treedt ze zo'n tien keer per jaar op voor uiteenlopende doelgroepen. Graag treedt ze op in bejaardencentra en voor gehandicapten. Maar ook op huwelijks- en verjaardagsfeesten. Kijkend naar de toeschouwers in Careaz zegt ze liefdevol: "Dit is mijn publiek." Het zijn meestal kleinschalige optredens, soms ook een groter evenement. Zoals 'Country music on the Farm' op 7 juli in Aalten (Landgoed Eppink). Ze treedt daar onder meer op samen met Sandra Vanreys, een bekende countryzangeres uit de Achterhoek en tevens haar zangcoach. Wilma's repertoire bestaat uit ongeveer 100 nummers, grotendeels countrymuziek, maar ook wel wat Nederlandstalig, kerstliedjes en gospel. Hiermee kan ze maatwerk leveren voor de doelgroep waarvoor ze optreedt.

Tijdens het optreden in Careaz gaat het er ontspannen aan toe. Behalve dat het publiek mee neuriede en zong, werd ook af en toe een dansje gemaakt door verzorgers met bewoners. En technicus Hans stond onder het zingen gezellig aan de counter met een drankje. Maar moest wel hals over kop terug naar de knoppen toen Wilma eerder klaar was met een nummer dan hij in gedachten had. Het is duidelijk dat ze er samen veel plezier in hebben en ze wil doorgaan zolang ze het leuk vindt. "Waarom ik voor country heb gekozen? Dat is gewoon mijn ding. En per slot van rekening ben ik een boerenmeid uut Haaksbergen", knipoogt Wilma.

Meer berichten