De kerstmiddag van De Zonnebloem in 2018. Foto: PR
De kerstmiddag van De Zonnebloem in 2018. Foto: PR

De Zonnebloem Borculo-Haarlo viert gouden jubileum

Algemeen

BORCULO/HAARLO - Het is naast de tulp misschien wel een van de meest besproken bloemen in ons land, De Zonnebloem. De Zonnebloem is voor de bloei afhankelijk van licht en warmte, maar deze soort brengt het ook in haar strijd tegen eenzaamheid voor mensen vanaf 18 jaar met een lichamelijke beperking. Landelijk gezien zijn zo'n 400 afdelingen actief, allemaal gerund door vrijwilligers. Berkelland heeft acht afdelingen, waaronder Borculo-Haarlo. Dit jaar viert deze afdeling haar vijftigjarig jubileum.

Door Rob Weeber

Drie bestuursleden zijn al enkele jaren actief binnen de afdeling Borculo-Haarlo, voorzitter Ton van Uem, bestuurslid activiteiten Gerrit Sprokkereef en bestuurslid bezoekswerk Jo Kloosters. De afdeling bezoekswerk houdt zich bezig met het bezoeken van gasten. Dit zijn particulieren met een lichamelijke handicap die op een of andere wijze (dreigen te) vereenzamen. Met een nieuwe gast wordt een kennismakingsgesprek gehouden waarbij gekeken wordt welke vrijwilliger het beste zou passen bij de betreffende gast. Na een half jaar volgt een evaluatie. De praktijk leert dat er daarna veelal langdurige relaties ontstaan, of zoals Jo het treffend uitdrukt: 'tot de dood ons scheidt'. Het werk van de Zonnebloemvrijwilliger staat niet vast gedocumenteerd. Voorwaarde is wel dat er sprake is van wederkerigheid. Beide individuen moeten er plezier aan beleven.

Extra dag
De afdeling activiteiten regelt de groepsactiviteiten, hoewel er volgens Gerrit in uitzonderlijke gevallen ook maatwerk kan worden geleverd. Bijvoorbeeld heeft hij een keer iemand meegenomen naar een voetbalwedstrijd bij Go Ahead Eagles. Ook beschikt De Zonnebloem over een eigen luchtballon waarmee gevaren kan worden. De meeste activiteiten echter zijn groepsreizen. Zo'n 180 mensen staan op de activiteitenlijst. Erg populair is de bus-bootreis. De belangstelling is zo groot dat er ieder jaar een wachtlijst ontstaat. Er kunnen maximaal 55 mensen mee. De wachtlijst in 2018 bedroeg 27 man. Goed nieuws is dat de organisatie een extra dag wil organiseren. Dit jaar gaat de reis naar Elburg.

Jubileumjaar met hoogtepunten
Het jubileumjaar kent een paar hoogtepunten. Op 10 maart is in de Joriskerk een uitvoering met het Achterhoeks Bachkoor. Naast donateurs van de Zonnebloem kunnen ook andere geïnteresseerden de uitvoering bijwonen. Andere bijzondere activiteiten dit jaar zijn een optreden van de zoon van Jules de Korte, Ernst, op 14 april en een optreden van de BorculoSOUND. Drie Borculose oud-winnaars van The Voice of Holland, Marieke Dollekamp, The Voice Kids, Ellie Mobbs en Idols, Carlijn Middelhof, geven samen een uitvoering in zaal Peters op 23 november. Daar treden ook de Grolse Hofzangers op.

Misverstand
Het bestuur van de afdeling Borculo-Haarlo wil graag een misverstand uit de weg ruimen. Veel gehoord is de opmerking dat men lid is van de Zonnebloem, maar er niets van hoort. De waarheid is dat niemand lid is van de Zonnebloem. De Zonnebloem kent alleen donateurs. Alle donaties gaan bovendien rechtstreeks naar het landelijk hoofdkantoor dat uit privacyoverwegingen geen informatie met de afdelingen deelt. Mensen die dus contact willen hebben met hun lokale afdeling, zullen zichzelf moeten melden.

Vrijwilligers welkom
De Zonnebloem Borculo-Haarlo verwelkomt graag nieuwe vrijwilligers. Zij kunnen zich melden via 06-30278697. Vrijwilliger zijn bij de Zonnebloem is volgens het bestuur relatief weinig geven, maar veel terugkrijgen in de vorm van dankbaarheid en voldoening.
Het concert met het Achterhoeks Bachkoor is in de Joriskerk, Muraltplein, Borculo. Inloop 14.00 uur, aanvang 14.30 uur. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Foto: Kerstmiddag 2018 met de Zonnebloem. (Foto: pr)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant