Afbeelding

Borculo moet zich qua beleving meten met grote(re) steden

Algemeen

BORCULO - Als de kartrekkers van Leef! in Borculo hun zin krijgen, dan kan Borculo er in de nabije toekomst wel eens heel anders uit gaan zien. In zaal Peters werd dinsdagavond 15 januari de uitwerking van alle inbreng tijdens de openbare bijeenkomst in oktober gepresenteerd. De bedoeling van de bijeenkomst was dat de bezoekers een laatste keer in gesprek konden met de bedenkers en initiatiefnemers. De volgende stap is de (voorlopige) definitieve uitwerking in de vorm van een plan naar de gemeente. Daarna moeten de handen uit de mouwen.

Door Rob Weeber

De vijf thema's zijn Ondernemen, Evenementen, Horeca, Centrum en Toerisme. Wie de uitwerking hiervan overziet, krijgt een mooi samenhangend beeld van de plannen. Alles grijpt in elkaar en is erop gericht om met alle belanghebbenden Borculo als stad, met behoud van eigen identiteit, weer op de kaart te zetten. Borculo moet aantrekkelijker worden, zowel voor de eigen inwoner als voor de bezoeker.
Het meest opvallende misschien wel is dat er 'groot' gedacht wordt. Dat betekent niet dat men 100.000 inwoners wil, maar wel een exclusieve beleving die zich kan meten met grote(re) steden. De drie overbekende V's staan voor Vereniging voor Vreemdelingenverkeer, maar in de plannen van Leef! in Borculo vertegenwoordigen ze eerder Venetië, Vondelpark en Verblijf.

De Berkel centraal
Als er een ding centraal staat in alle plannen, dan is het water, de Berkel. De Berkel geeft sfeer aan het centrum, is een liefhebber van naastgelegen terrassen, verwelkomt bezoekers op haar golfjes en toont graag haar historische karakter. Toeristische plannen stellen dan ook de Berkel centraal. Kort- en langdurige verblijfsrecreatie op het Hambroek wordt straks verbonden met het centrum. Fluisterbootjes maken de oversteek naar de Berkel via een aquaduct. Een ander plan is de oude haven weer aan te leggen, de plek waar vroeger de zompen laadden en losten. Nu het oude HEMA pand wordt gesloopt, is er weer ruimte om de historie tot leven te brengen.

Reuring
De V van Vondelpark zie je terug in het thema Evenementen. Borculo als cultuurstad wordt een belangrijk aandachtspunt. Bijvoorbeeld wil men het park rond het gemeentehuis gaan openstellen als recreatiepark. Hier kunnen inwoners en bezoekers elkaar ontmoeten, recreëren, naar muziek luisteren, barbecueën en wat dies meer zijt. Daarnaast moeten grootschalige evenementen tot de vaste attracties gaan behoren, maar ook kleinere als (straat)theater en Berkelconcerten.
Maak Borculo aangenaam om te verpozen, te verblijven. Ook ondernemers in en buiten de horeca hebben een belangrijke rol daarin. De horeca moet voor iedere leeftijdsgroep wat bieden, zich eventueel concentreren in een bepaald deel van het centrum en mensen vasthouden. Nog even een drankje op een van de terrassen na lekker te hebben gewinkeld, al dan niet aan het water, moet haast een vanzelfsprekendheid worden. Reuring in de stad trekt mensen aan, ook van omliggend plaatsen. De horeca moet hierop inspelen, de gang naar Borculo moet vanzelfsprekend worden.

Ook de winkeliers hebben baat bij samenwerking en reuring. Er liggen mooie plannen om het centrum sfeervoller te maken, bijvoorbeeld door 's avonds beeldbepalende gevels met licht te kleuren en de glas in lood ramen van de Joriskerk van binnenuit te verlichten. Verder willen de winkeliers twee keer per jaar een bewaarmagazine uitgeven met daarin allerhande informatie. Toeristische wetenswaardigheden en informatie over de winkelier en zijn producten moeten daarin centraal staan. Bestrating, parkeren en rijrichtingen behoren ook tot de aandachtspunten voor het centrum, evenals de toegang tot de stad. Plannen daarvoor behelzen onder meer groen, meer natuurlijke elementen en betere bebording. Gaten in het stadsbeeld moeten worden opgevuld en karakteristieke gevels moeten behouden blijven. Kortom, ideeën genoeg. De zet is nu aan de politiek.

Lees ook de Oerend Smart-column van Gert-Jan Hospers over Bruisend Borculo

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Borculo - Ruurlo