In totaal gingen in Barchem zeven starts van start voor de 46ste editie van de Batavierenrace. Foto: Jan Hendriksen,
In totaal gingen in Barchem zeven starts van start voor de 46ste editie van de Batavierenrace. Foto: Jan Hendriksen, Foto: Jan Hendriksen

'Met deze jongeren komt het allemaal helemaal goed'

Algemeen

BARCHEM – Het wemelde zaterdag in Barchem weer van de hardlopende studenten. Honderden, nee wel duizenden in aantal. Zeker rond het middaguur toen bijna alle deelnemende 350 teams op het Dorpsplein gearriveerd waren, was het een drukte van belang. Voor de 46ste keer vormde Barchem zaterdag een van de vier herstartlocaties van de Batavierenrace.

Door Jan Hendriksen

De 46ste editie van de 175 kilometer lange estafette ging vrijdagavond om 22.30 uur van start op de Grote Markt in Nijmegen, gevolgd door een herstart om middernacht vanaf het Radboud Sportcentrum in Nijmegen, om via Duitsland, de Achterhoek en de Oude Markt in hartje Enschede om zaterdagavond om zes uur te eindigen bij de campus van de Universiteit Twente. De estafetterace was onderverdeeld in 25 etappes (zestien mannen- en negen vrouwenetappes). Etappe zeventien met een lengte van 3.5 kilometer ging ter hoogte van de kruising Vrochterdijk, Vordenseweg, Zwarteweg op de grens van Barchem en Ruurlo van start om net voor het Dorpsplein in de Beukenlaan in Barchem te eindigen. Vanaf 11.30 uur vonden er om het kwartier tot een uur zeven herstarten plaats. Telkens gingen vijftig teams gelijktijdig van start. Etappe achttien met een lengte van acht kilometer ging via de Zwiepseweg, Wengersteeg, Nettelhorsterwreg en de Horstweg naar de Slaapdijk in Geesteren waar de negentiende etappe eindigde. Als echte studenten hadden alle 'Bata' liefhebbers al rennend, fietsend en rijdend de nacht doorgebracht. Via herstarts in onder meer Ulft, Barchem en Enschede, doorkruisten ze zaterdag Duitsland, de Achterhoek en Twente. Het is voor iedere student een beproeving die men mee gemaakt moet hebben, met een feest als doel. Maar is de 'Bata' zelf niet al een feest als men al die studenten bij elkaar ziet in Barchem. "Natuurlijk blijft de afterparty iedereen bij. Maar alleen als afsluiter van alles waar men het daarvoor heeft gedaan. Want alleen wanneer er hard is gewerkt om iets te bereiken kan men genieten van wat men heeft bereikt. En de race zelf is niet allemaal kommer en kwel. Voelt het niet geweldig om vol met adrenaline over de verduisterde straten van Nijmegen te rennen of een Band of Brothers-achtig groepsgevoel te creëren terwijl je het busje naar Barchem bestuurt. Alles aan Bata is een feest", zo verklaarde voorzitter Auke van der Veen van het 46ste Organisatiecommissie van de Batavierenrace.

'Batama's'
En dat laatste ervoeren ook de vier Barchemse 'Batama's' Thea Wesselink, Henny Wildschut, Ageeth Klein Geltink en Esther Lemmers. Puur voor de 'fun' verkochten de vier Barchemse 'mama's' op het Barchemse Dorpsplein onder het motto 'Wat moeder maakt smaakt' gebakken eieren met brood en andere lekkernijen voor een 'habbekrats'. "Dit is zo ontzettend leuk om te doen. De jongeren zijn zo positief, dankbaar en bescheiden gestemd. Dit geeft hoop voor de toekomst. Met deze jongeren komt het allemaal helemaal goed met Nederland", aldus een van de 'Batama's'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant