De deelnemers aan de pilot op het Ruurlose bedrijvenpark deelden hun ervaringen. Foto: Richard Stegers
De deelnemers aan de pilot op het Ruurlose bedrijvenpark deelden hun ervaringen. Foto: Richard Stegers

Inspiratie opdoen tijdens de Achterhoekse Toekomst Toer

Algemeen

'Duurzaam ondernemen zet je bedrijf op voorsprong'

Door Richard Stegers

RUURLO/HENGELO - De regio Achterhoek maakt werk van duurzaamheid. Tijdens de Achterhoekse Toekomst Toer afgelopen vrijdag werd aan de hand van praktijkvoorbeelden een beeld geschetst van wat de mogelijkheden zijn en wat het oplevert. Alles is erop gericht om in 2030 energieneutraal te zijn. 'Duurzaam ondernemen zet je bedrijf op voorsprong', zo was de boodschap.
Samen energiek de toekomst in.

Dat is de slogan van de Achterhoekse Toekomst Toer, een initiatief van de stuurgroep Achterhoek 2020. In het kader van werkbezoeken zijn op verschillende locaties slimme, innovatieve oplossingen, producten en projecten te zien. Samen wordt er input verzameld voor de nieuwe toekomstagenda. De Achterhoek loopt daarbij voorop. Afgelopen vrijdag werd tijdens de Toekomst Toer stilgestaan bij enkele initiatieven vanuit met name het bedrijfsleven. 's Ochtends kreeg Achterhoek Onderneemt Duurzaam gelegenheid haar plannen te ontvouwen. Dat gebeurde onder grote belangstelling bij Eijgenhuijsen Precisievervoer in Ruurlo.
Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD) gaat samen met bedrijfsleven serieus aan de slag met het energievraagstuk. Hoe kunnen bedrijven energie besparen en op welke manier kunnen ze eventueel zelf energie opwekken? De komende drie jaar worden er concrete stappen gezet. Het creëren van duurzame, innovatieve en zelfvoorzienende bedrijvenparken is het doel van Rinus Smet en Henk Deunk van AOD. Dat alles gebeurt door SIKA (Industriële Kringen Achterhoek) met ondersteuning van de provincie Gelderland, zeven Achterhoekse gemeenten, Omgevingsdienst Achterhoek en VNO-NCW Achterhoek. De pilot die al enige tijd op het bedrijvenpark in Ruurlo loopt, geldt daarbij als voorbeeld. Op het bedrijvenpark wordt door veel ondernemingen het energieverbruik fors teruggedrongen. Een duurzaam ondernemen en energiescan (DOE-scan) vormde de leidraad. Daarmee werden de ondernemers op het juiste spoor gezet. De scan geeft veel inzicht en is daardoor een echte eyeopener, vertelde Agnetha Wechgelaer van Bronkhorst High-Tech, één van de deelnemers aan de pilot. "Met de uitkomsten van de scan kun je gericht aan de slag. We zaten op de goede weg, maar er konden nog meer maatregelen getroffen worden. De adviseurs die de scans uitvoeren hebben veel kennis van zaken ook als het gaat om regelgeving en subsidiestromen. Kortom, ze weten de weg."

Bronkhorst High-Tech ging op verschillende fronten aan de slag. Energiebesparing werd gerealiseerd door ledverlichting, schakelklokken, bewegingssensoren en slimme zonwering. Het plaatsen van zonnepanelen staat in 2018 nog op de planning. Eijgenhuijsen Precisievervoer, MEVO en Kluswijs (eveneens deelnemers aan de Ruurlose pilot) gaan eveneens zelf energie opwekken met behulp van zonnepanelen naast andere duurzame ingrepen. Er valt rendement te behalen en ondernemerschap kan worden versterkt. Het geeft extra waarde door energiebesparing te bekijken vanuit duurzaam en innovatief ondernemen. Het is de aanzet naar een circulaire economie. Door samenwerking en kennisdeling op dit terrein krijgt de lokale economie een impuls en zorgt het voor werkgelegenheid. "Je steekt er veel van op, daarbij kun je ook veel van elkaar leren", reageerde een betrokkene enthousiast.
De MKB-aanpak sorteert effect, zo valt op te maken uit de succesvolle pilot in Ruurlo. Daarom krijgt het navolging. Naast Ruurlo en Berkelland komen de bedrijven in de andere Achterhoekse gemeenten van 2018 tot en met 2020 aan de beurt om deel te nemen aan het project. Alle ondernemingen worden aangespoord om aan de slag met gaan de MKB Energy CheckUp en/of de DOE-scan met ondersteuning van adviseurs. Het is de bedoeling om zo tot en met 2020 ongeveer 2.500 ondernemers een start te laten maken met energiemaatregelen.
De Achterhoek Toekomst Toer werd 's middag vervolgd in Ons Huis in Hengelo (Gld.). Daar gaf Ruud Krabbenborg van Kei Zonnig in Zieuwent een toelichting op het succesvolle project dat in samenwerking met AGEM, de gemeente Oost Gelre en de provincie Gelderland wordt uitgevoerd. Kei Zonnig biedt mensen de mogelijkheid om gezamenlijk zonne-energie op te wekken, zonder dat ze daarvoor een dak ter beschikking hebben. Daarvoor wordt namelijk gebruik gemaakt van de daken van Wopa en Marianum. Het betreft de Regeling Verlaagd Tarief, ook wel postcoderoos genoemd. Het is op deze manier voor burgers en kleine bedrijven interessant om gezamenlijk in coöperatieverband te investeren in een zonne-installatie.
De geslaagde bijeenkomst werd afgesloten met een bezoek aan Solarpark De Kwekerij in Hengelo. Het gaat om het energielandschap van de toekomst, een unieke combinatie van een natuurpark en een zonnepark. Er wordt met 7.000 zonnepanelen groene stroom opgewekt en natuurontwikkeling krijgt er alle kans. Je kunt er wandelen, recreëren en genieten van de bijzondere sfeer. Het initiatief dateert van begin 2012, een lange adem is dus nodig bij de realisatie van zo'n omvangrijk plan. Het park ging deze zomer open voor publiek en kan iedere dag worden bezocht.

Meer informatie is te vinden op www.toekomsttoer.nl of op www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl.

Gespreksleider Otto Willemsen van Duurzaam4Life. Foto: Richard Stegers
Tijdens het bezoek aan het Solarpark was de paraplu wel nodig .Foto: Richard Stegers
Rinus Smet van Achterhoek Onderneemt Duurzaam. Foto: Richard Stegers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant