Lammert Blikman uit Ruurlo had het mooiste konijn met een witte Wener Foto: PR.
Lammert Blikman uit Ruurlo had het mooiste konijn met een witte Wener Foto: PR. (Foto: Jan Hendriksen)

Jongdierendag van vier Berkellandse verenigingen

RUURLO – Voor de tweede keer werd zaterdag 30 september bij de familie Wassink in Ruurlo de Jongdierendag samen met vier Berkellandse verengingen gehouden. De samenwerking tussen NPV Neede, BPKV Borculo, Nieuw Leven Ruurlo en KV Oost Achterhoek uit Eibergen is dan ook bijzonder te noemen.

De keuring begon zaterdag om negen uur waar de keurmeesters de diverse dieren beoordeelden. Voor bezoekers was er een grote verscheidenheid aan rassen te zien. Van het hele kleine witte poolkonijntje tot de mega grote Vlaamse Reuzen en ook bij de kippen waren hele grote verschillen. Niet alleen in formaat maar ook in kleur, snavel en kamvorm en bevedering aan bijvoorbeeld de poten. Ook duiven werden tentoongesteld in uiteenlopende kleuren en variëteiten.

Buiten viel de regen met bakken uit de hemel maar binnen in de hal was het genieten voor de liefhebbers en genoten de fokkers, keurmeesters en belangstellenden die kwamen kijken van de prachtige dieren. Dieren die vroeger vooral als 'nutsdier' gehouden werden voor de eieren, het vlees of de veren en de pels. In de huidige tijd worden kleindieren vooral gehouden als hobby. "Met je dieren bezig zijn betekent namelijk ontspanning en genieten. Het verzorgen van de dieren, het fokken, het zien opgroeien van de jongen en dan later in het jaar het meedoen aan tentoonstellingen. Door lid te zijn van een kleindierenvereniging worden de onderlinge contacten in stand gehouden en kan men bij elkaar terecht voor advies, voor het uitruilen van dieren en zoals vandaag op de jongdierendag in Ruurlo, elkaars dieren toetsen.
Wie het mooiste dier heeft is niet altijd belangrijk, het is maar een moment opname. Het plezier zit hem in de verzorging van de dieren, het samen zijn en weer even bijpraten. Hoe is het jou vergaan dit jaar met de fokkerij?", zo verklaarde Greet Abbink namens de de deelnemende kleindierenverengingen. De keurmeesters voor deze dag waren Bert Frenken en Herman van Olst voor de hoenders en dwerghoenders, Gré Sanders voor de duiven en Gerrit Lenselink en Peter oude Groothuis voor de konijnen. De dieren werden beoordeeld naar de rasstandaard die per ras is vastgelegd. Daarin staat het minimale en maximale gewicht dat een dier mag hebben, de oorlengte bij de konijnen en de kamvorm bij bijvoorbeeld de kippen. Ook werden er punten gegeven voor de kleur of tekening van het ras, de gezondheid van het dier waarbij gekeken wordt naar het geslacht en het gebit maar ook of de dieren goed verzorgd en gepresenteerd zijn. Keurmeester Peter Oude Groothuis liet dat bij zijn eindbeoordeling aan de fokkers zien: "Kijk, hier zie je het verschil in witte voetzolen", en liet van twee witte dieren de voeten zien. De fokkers onderling geven elkaar prompt adviezen over het soort stro dat gebruikt wordt en een ander lid vermoedt dat het ook aan het gewicht van het dier ligt; "Dit konijn is zwaarder en daardoor komen de voeten meer met het gele stro in aanraking". Aan het eind van de keuring werden de winnaars bekend gemaakt. Het toeval wil dat er van elke vereniging een winnaar was. Hoenders: Jan Tenkers uit Eibergen met een Rijnlander: Dwerghoenders: Wilco Popkes uit Borculo met een Antwerpse Baardkriel; Konijnen; Lammert Blikman uit Ruurlo met een witte Wener en bij de Duiven Harry Kruize met een Engelse Kropper.

Meer berichten