Joop van der Helm (r) was een van de acht schakers uit Fürstenau die zaterdag te gast waren in Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen
Joop van der Helm (r) was een van de acht schakers uit Fürstenau die zaterdag te gast waren in Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen

Fürstenauer schakers te gast bij Ruurlose Schaakvrienden

Sport

RUURLO - Tijden van weleer herleefden een klein beetje in Ruurlo afgelopen zaterdag. De Ruurlose Schaakvrienden hadden namelijk uit de Duitse plaats Fürstenau collega-schakers te gast. Met dank aan de in Nederland geboren Joop van der Helm (72) die al 44 jaar in Fürstenau woont en actief is voor de plaatselijke schaakvereniging. 

Door Jan Hendriksen

Het waren in het verleden jaarlijkse samenkomsten. Die van diverse Ruurlose sport- en culturele verenigingen, de brandweer en de plaatselijke landbouworganisaties en plattelandsvrouwenverenigingen. Zeker in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw toen de voormalige gemeente Ruurlo in Fürstenau een officiële partnergemeente had. In de jaren negentig en rond de eeuwwisseling verflauwden de uitwisselingen echter. 

Na de gemeentelijke herindeling in 2005 organiseerde de toenmalige gemeentesecretaris Bert Veld nog eenmaal een uitwisselingsprogramma waaraan diverse Ruurlose verenigingen deelnamen zoals de plaatselijke voetbalvereniging en de voormalige Gelderse Maatschappij van Landbouw. Als een van de weinige verenigingen en instanties onderhoudt naast de brandweer ook schietvereniging Wilhelmina nog contacten met hun ‘bondgenoten’ uit Fürstenau.
Maar afgelopen zaterdag brachten acht schakers uit Fürstenau een bezoek aan Ruurlo. In eerste instantie had Joop van der Helm met zijn medeschakers een bezoek aan een schaakvereniging in zijn geboortestad Delft willen brengen. Maar dat ‘uitje’ ging niet door. Daarom zocht hij contact met de Ruurlose Schaakvrienden. Op 28-jarige leeftijd emigreerde Van der Helm naar Duitsland om daar een rundveehouderij te beginnen. Hij nam in de jaren tachtig en negentig niet actief deel aan de voormalige uitwisselingen tussen Fürstenau en Ruurlo. “Maar ik ontving wel steevast Ruurlose gasten op mijn rundveehouderijbedrijf. Zodoende kende ik de uitwisselingen tussen Ruurlo en Fürstenau wel.” Nadat Delft was afgehaakt zocht Van der Helm contact met de Ruurlose Schaakvrienden of men niet als gastheer voor de Fürstenause schakers wilde optreden. Natuurlijk wilden men dat wel. En zo werd er bij café – restaurant De Tapperij zaterdag de gehele dag geschaakt.

Revanche
De laatste schaakontmoeting tussen het toenmalige SV ’t Stokpaard uit Ruurlo en Schachclub Fürstenau dateert uit 1988. In zijn openingswoordje liet voorzitter Maurits van Uhm van de Ruurlose Schaakvrienden de Duitse gasten weten dat de collectieve herinnering van een aantal Ruurloërs is dat Ruurlo die ontmoeting had gewonnen. De Fürstenauers konden dit gegeven niet tegenspreken, dus begon het toernooi met het idee dat Fürstenau graag revanche zou willen nemen. En dat hebben de Ruurloërs gemerkt. Na de koffie werd in de eerste ronde aan acht borden gelijk gespeeld (3,5-3,5). Maar vóór de lunch nam Fürstenau het initiatief en sloot deze af met één punt voorsprong (3-4).
Het prima verzorgde lunchbuffet van De Tapperij lieten alle schakers zich goed smaken en de Duitsers kwamen fris terug aan de acht borden en wisten de partijen op vijf ervan winnend af te sluiten. De Ruurloërs beloofden elkaar de schade van inmiddels drie punten in de laatste ronde te gaan inlopen, maar dat bleek een niet reëel plan, want Fürstenau harkte weer een punt extra bij elkaar, zodat de eindstand 13-17 werd. Een prachtig resultaat voor de Duitsers in een zeer geanimeerd, gezellig en relaxed toernooi. Fürstenaus contactpersoon Van der Helm bood de Ruurlose Schaakvrienden aan volgend jaar revanche te nemen in Fürstenau. Dit kon rekenen op grote instemming van de Ruurloërs.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant