De Shopping Express van Ruurlo. Foto: Peter Vorderman
De Shopping Express van Ruurlo. Foto: Peter Vorderman

Ruurlo krijgt Shopping Express

Algemeen

RUURLO .. De jonge HBO-studente Marieke Heister (21) uit Ruurlo is een project gestart om minder mobiele ouderen twee maal per week gratis (vrije gift) naar en van de lokale supermarkten Plus en Coop te brengen. Dit gebeurt met de golfkar van de Ruurlose Ondernemersvereniging, die ook de ritten naar Museum MORE doet. Zo kunnen de ouderen toch zelfstandig en op hun gemak boodschappen doen, maar ook gezellig met anderen koffie drinken en een praatje maken in de supermarkt. Dat bevordert de participatie van minder mobiele ouderen in de samenleving en verlost ze af en toe uit hun relatieve isolement. Koek en zopie worden gratis aangeboden. Vanaf 4 februari gaat de Shopping Express rijden.

Door Peter Vorderman

Marieke Heister studeert ergotherapie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, locatie Nijmegen en is inmiddels vierde jaars. Ze loopt momenteel stage bij het Roessingh Centrum voor Revalidatie in Enschede. Heister legt uit hoe haar initiatief is geboren: "Mijn stageopdracht betreft het ondersteunen van een kwetsbare groepering, teneinde hun rol in de samenleving (participatiegraad) te vergroten. Hiernaast ving ik op dat binnenkort in Eibergen een vergelijkbaar project gaat starten. Dan is een plus een heel snel twee en kreeg mijn idee steeds meer gestalte". Ter verdere oriëntatie heb ik onder meer het inloophuis bezocht, maar die categorie ouderen is best nog zelfstandig en mobiel. Ook heb ik met het Voormekaar team van Berkelland gesproken, dat namens de Gemeente uitvoering geeft aan de participatiewet. Het team juichte het idee toe en heeft me verder op weg geholpen."

Enthousiast vertelt Marieke hoe het allemaal in zijn werk zal gaan: "De Shopping Express wordt bestuurd door vrijwillige chauffeurs en rijdt op twee ochtenden per week tussen 09:30-12:30 op en neer naar de supermarkten Plus en Coop. Dinsdags naar de Plus en donderdags naar de Coop. De ouderen zijn niet gebonden aan standaard vertrektijden, op ieder gewenst tijdstip kan men worden opgehaald of weer teruggebracht naar huis. Afspraken kunnen worden gemaakt met Wim in 't Veld (+31 6 5797 0051, wintveld@live.nl) tot uiterlijk 12:00 uur de dag tevoren. Per rit kunnen 5 ouderen mee, inclusief rollators. De ritten zijn gratis, maar een vrije gift voor onderhoud en stroom wordt op prijs gesteld. We hebben hier en daar gepolst naar de belangstelling en kregen zeer positieve reacties. We hopen dan ook dat deze laagdrempelige formule zal aanslaan. Na een testperiode van ca. twee maanden gaan we evalueren en indien succesvol zou het initiatief zelfs nog kunnen worden uitgebreid. Ik denk dat het voor vele ouderen een uitkomst kan zijn."

De betrokken supermarkten laten zich ook niet onbetuigd. Zo richten ze een koffiehoekje in waar de ouderen gezellig kunnen zitten, de koffie is gratis en er wordt iets lekkers bij geserveerd. Hiernaast geeft Thom Kogelman van de Plus iedere bezoeker die op de eerste dag (dinsdag 4 februari) komt, gratis een cake mee. Bovendien wordt een flyeractie, om het initiatief onder de aandacht van de lokale bevolking te brengen, zelfs gefinancierd door de Plus en Coop. De golfkar wordt belangeloos ter beschikking gesteld door de Ruurlose Ondernemersvereniging. Al met al een initiatief dat veel steun ondervindt. Marieke: "Hopelijk wordt het een groot succes, waar de ouderen die niet meer zelfstandig naar de supermarkt kunnen, erg blij mee zullen zijn."
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant